Menu Zavřít

Nežádoucí efekt MeToo: ženy na Wall Street se dostaly do izolace

6. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

I centrum finančního světa se přizpůsobuje nové atmosféře ve společnosti. V obavách z nařčení z nevhodného chování či sexuálního obtěžování se muži na Wall Street vyhýbají kontaktům se ženami. Paradoxně jim kvůli tomu hrozí nařčení z diskriminace.

Muži na Wall Street odmítají se ženami večeřet, cestovat, jednat mezi čtyřma očima a dokonce pobývat s nimi v hotelech na stejném patře, popsala agentura Bloomberg situaci více než třicítky vedoucích pracovníků.

Současnou náladu ve finančním sektoru přirovnal bývalý šéf banky Morgan Stanley David Bahnsen k opatrnému našlapování mezi skořápkami vajec. Izolace žen se může projevovat i méně zjevně. Ženy mohou být vyloučeny z popracovních setkání v baru nebo může nadřízený trvat na otevřených dveřích během jednání.

Jiné případy jsou více viditelné. Investiční společnost Context Capital Partners zrušila tradiční after party po každoroční konferenci. Uvědomujeme si, že na konferenci jsou ženy v menšině a chceme pro ně vždy vytvářet přívětivé prostředí, uvedl CEO společnosti Ron Biscardi. „Zrušení after party bylo nezbytné pro tvorbu takového prostředí,“ vysvětlil Biscardi.

Tato taktika ovšem přináší i možné riziko. Pokud se budou muži cíleně žen stranit, mohou být obviněni z diskriminace, varuje specialista na pracovní právo Stephen Zweig. „Vyhýbání se nařčení ze sexuálního obtěžování tak povede přímo k obviněním z diskriminace,“ řekl Zweig. Důvodem chování bankéřů je podle advokáta strach ze všeho, co nelze kontrolovat.


Čtěte: Šikana bílých heterosexuálů? Šéfka britské agentury propustila pět mužů, chtějí se bránit žalobou

 Ilustrace


Izolace žen může navíc v budoucnu snížit jejich počet ve vedoucích funkcích. Kariérní postup totiž často vyžaduje užší kontakt s nadřízenými, kteří důvěrně znají práci zaměstnance a také mu dají možnost plně projevit jeho schopnosti, upozornila šéfka investiční společnosti LaSalle Securities Lisa Kaufmanová. „Je těžké vybudovat si tento typ vztahu, pokud nadřízený odmítá setkání ve dvou,“ dodala.

Ovšem ne všichni se takto radikálně odstřihli od druhého pohlaví. Nejmenovaný investiční bankéř shrnul Bloombergu svou jednoduchou strategii. „Snažím se nechovat jako pitomec,“ prohlásil.

CONTENT24

Současná izolace žen na Wall Street vzdáleně připomíná situaci v Saúdské Arábii, kde musí být pracoviště mužů a žen oddělena. Saúdské ministerstvo práce v září zatklo zahraničního pracovníka, který snídal s kolegyní. Jeho zaměstnavatel byl zároveň předvolán, aby se zodpovídal z nedodržení vládního nařízení o genderově odděleném pracovišti. Tamní státní zastupitelství tehdy vyzvalo cizí státní příslušníky k respektování „hodnot a tradic saúdskoarabské společnosti“.

Čtěte také:

Esej: Rok ženy

Po Hollywoodu Bollywood. Hnutí #MeToo po roce dorazilo do Indie

Důsledek #MeToo: ve Spojených státech přibývá feministů

Soudružka žena aneb Emancipace žen za socialismu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).