Menu Zavřít

NASA chce na Marsu zapíchnout jen americkou vlajku. Spolupráci s Čínou vylučuje

30. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Vesmírné závody stále pokračují. V příštích pěti letech se chce americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) vrátit na Měsíc. Poznatky z mise má v plánu použít pro další pilotovaný let, tentokrát na Mars. NASA vyloučil spolupráci s Čínou, která by přinesla zejména snížení nákladů.

Dopravit člověka na Mars bude podle amerických vládních odhadů stát 200 miliard dolarů, jiné zdroje uvádějí až jeden bilion dolarů. Vypadá to, že Spojené státy budou na tyto náklady samy. „Chci aby bylo jasné, že až přistaneme na Marsu, zapíchneme tam americkou vlajku, řekl finanční ředitel NASA Jeff DeWit v rozhovoru pro web BusinessInsider.com. „To je důležité pro nás všechny. Zaplatí to američtí daňoví poplatníci, takže tam bude americká vlajka,“ doplnil.

DeWit tak reagoval na zvýšenou aktivitu a především úspěch, který se Pekingu povedl na Měsíci. Jeho sondě se jako první podařilo přistát na odvrácené straně zemského satelitu. Čína ve vesmírných závodech přeskočila Rusko a stala se světovou dvojkou.

Věříte, že lidstvo dokáže kolonizovat Mars?

Kromě amerického patriotismu je překážkou ve spolupráci i legislativa USA, která NASA zakazuje spolupráci s Pekingem. Američtí zákonodárci se totiž obávají možné čínské špionáže. „Existují pravidla pro to, se kterými státy nesmíme spolupracovat a Čína je jedním z nich,“ dodal DeWit.


Zákaz styku se Zemí: evoluční biolog popsal rizika kolonizace Marsu  Kolonizace Marsu - ilustrační foto


V jiných projektech ale NASA s dalšími státy kooperuje. Na mezinárodní vesmírné stanici ISS spolupracuje více než 15 států včetně Ruska. S Kanadou a Japonskem se Američané spojili pro misi na Měsíc. Partnerství funguje skvěle stejně jako dělba nákladů, řekl DeWit.

Americký prezident Donald Trump je v otázkách vesmíru a kosmonautiky aktivní. V červnu například zkritizoval plánovanou misi na Měsíc, přestože ji dříve prosazoval. „Za všechny peníze, které utrácíme, by NASA neměl mluvit o cestě na Měsíc - tam jsme byli před 50 lety,“ napsal na twitteru Trump. Šéf úřadu tehdy vyložil Trumpův výrok jako potvrzení toho, že se Měsíc má stát odrazovým můstkem pro pilotovaný let k Marsu.

Počátkem roku Trump vydal pokyn ke zřízení vesmírných ozbrojených sil. „Když jde o obranu Ameriky, nestačí pouhá americká přítomnost ve vesmíru. Potřebujeme americkou dominanci ve vesmíru,“ prohlásil již dříve americký prezident.

Čtěte také:

Praha letí do vesmíru. V hlavním městě bude sídlit nová evropská agentura

BRAND24

Prague Wars. Metropole bojuje o vesmírné programy a miliardy z EU

NASA zveřejnila, na kolik přijde cesta na Měsíc. Jedná se o částku podobnou HDP Estonska

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).