Menu Zavřít

Fenomén Most. Okres na severu zaostává v délce a kvalitě života, nezaměstnanost téměř zmizela

13. 2. 2019
Autor: čtk

Seriál Most!, který každé pondělí přiláká k obrazovkám až 1,6 milionu diváků, oživil debaty o kvalitě života v průmyslovém pohraničí. Co o životě na Mostecku říkají čísla statistiků? Lidé se zde dožívají nejkratšího věku, každý pátý má potíže s exekucemi. Mzdy a kupní síla je podprůměrná, ale některé regiony jsou na tom ještě hůře. Most ztratil první místo mezi okresy s nejvyšší nezaměstnaností, vyšší je na Karvinsku i Bruntálsku.

Průměrný muž v okrese Most se podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu dožije necelých 73 let, žena 78,5 roku. V obou případech se jedná o nejhorší výsledek v rámci celé České republiky. Například obyvatelé Prahy žijí v průměru o čtyři roky déle. Údaje o mzdách jsou dostupné pouze na krajské úrovni. Tady však podle čísel ČSÚ platí, že Ústecký kraj s průměrem 29 220 korun hrubého (údaj za třetí čtvrtletí 2018) překonává osm jiných krajů; nejchudší je Karlovarský kraj s průměrem 27 994 korun.

Zmapovat životní úroveň v jednotlivých okresech i městech zkusila analytická firma GfK, která své závěry zveřejnila loni v listopadu. Podle této studie mají nejnižší kupní sílu lidé na Bruntálsku, Děčínsku a Teplicku, až za nimi následuje Mostecko. Vůbec nejhůře se podle zjištění GfK žije lidem ve Šluknovském výběžku. Další seriál o chudobě a zoufalství by mohli filmaři natočit právě tam.

Podle údajů webu Mapa exekucí je okres Most druhý nejhorší v pořadí. Problémy s nesplacenými dluhy zde má 20 181 osob, což představuje 21 procent obyvatel okresu ve věku nad 15 let. Most je na tom stejně jako okresní průměr. Vyšší podíl problémových dlužníků vykazuje okres Ústí nad Labem, konkrétně 21,8 procenta. Pokud vezmeme samotné město Ústí nad Labem, tak číslo vychází ještě horší – 23,7 procenta. Jedná se o údaje platné ke konci roku 2017, novější čísla zatím web nemá k dispozici.


Přečtěte si komentář: Most je Česko!

Brífink Jana Novotného


Dlouhé roky platilo, že okres Most vykazuje nejvyšší nezaměstnanost v rámci České republiky. Ještě na počátku roku 2005 zde míra nezaměstnanosti dosahovala 17 procent, zatímco jiné okresy Ústeckého kraje udávaly od 9,5 do 13 procent. Jenže ekonomický boom posledních let byl natolik silný, že si poradil i s nezaměstnaností na severu Čech. Ke konci loňského roku nezaměstnanost na Mostecku klesla na 5,7 procenta. Tabulku okresů s nejvyšším podílem lidí bez práce vede od konce roku 2016 Karvinsko.

BRAND24

Jedna zajímavost na závěr: v druhém kole prezidentské volby v lednu loňského roku získal Miloš Zeman v Mostě 64,7 procenta hlasů. Je to podíl sice vysoký, ale zdaleka ne rekordní. V hornických městech okolo Ostravy má současný prezident více fanoušků. V Karviné dalo hlas Zemanovi 75 procent účastníků voleb a v Orlové téměř 77 procent.

Dále čtěte:

Magnet na migranty: do Česka přijíždí za prací rekordní počet lidí

Bezdomovectví je pro rozpočty nákladnější než sociální bydlení, ukazují výzkumy

Social Watch: Největšími problémy Česka jsou nedostupné bydlení a růst exekucí

Social Watch: V Česku přetrvávají nerovné podmínky pro ženy a muže

Stát couvá z boje proti chudobě. Z 15 opatření třetina nevznikne

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).