Menu Zavřít

Další problém s izraelskými radary. Do NATO nemohou být zapojeny, uvedl alianční výbor

8. 6. 2018
Autor: Archiv

Podle bezpečnostního výboru NATO není možné, aby byl do aliančního systému zapojen systém, který nepochází z členské země NATO. Týká se to i nákupu mobilních radarů pro české armádu za asi 3,5 miliardy korun z Izraele. Výbor NATO bude podle českého ministerstva obrany hledat řešení problému, protože se týká více členských států aliance. Premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodnutí výboru NATO překvapilo.

O stanovisku výboru Air and Missile Defence Command and Control Security Acreditation Board (ASAB), zodpovědného za nastavení bezpečnostních pravidel systémů NATO, ministerstvo informoval ve čtvrtek Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). „Zde byl zástupce české strany informován, že podle výboru není přípustné, aby do systému NATO byl zapojen systém, který nepochází z členské země NATO,“ uvedlo ministerstvo obrany. Důvodem mají být případná bezpečnostní rizika, která s sebou nesou necertifikované softwarové systémy.

Ministerstvo dodalo, že protože jde „o obecnější integrační problém“, který řeší více členských států NATO, předseda komise Michael Bauer uložil úkol zjistit a stanovit postup, jak v těchto případech postupovat dál. „Státy NATO totiž ne vždy kupují výzbroj z vlastní produkce,“ poznamenalo ministerstvo obrany.

„Je to zvláštní rozhodnutí,“ reagoval na stanovisko výboru Babiš. Novinářům řekl, že mluvil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který ho ujistil, že izraelské síly radary užívají v boji a že je zakoupila i Kanada, která je členem NATO. „Byl jsem ubezpečen, že v rámci systémů NATO to funguje,“ řekl. Podle něj záležitost bude řešit ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Ministryně už dříve uváděla, že Kanada sice radary nakoupila, do systému NATO je ale nezačlenila.

„Problémy jsou od toho, aby se řešily,“ reagovala na informaci Šlechtová. Slíbila, že osobně „dohlédne na to, aby se tématu věnovala náležitá pozornost na všech úrovních evropských koordinačních systémů“. Podle obrany ministryně řešila problém i na dnešním zasedání ministrů obrany členských států NATO.


Přečtěte si komentář Ondřeje Stratilíka k izraelským radarům:

Jeruzalémský syndrom

 Izraelské řešení vyhrálo. Přestože Stockholm poslal do Prahy o 600 milionů levnější nabídku, Stropnický ji nevyužil. Švédský Saab prý neměl podporu vlády.


Radary chce Česká republika koupit z Izraele od státního podniku Elta Systems, nákup osmi přístrojů má stát asi 3,5 miliardy korun. Nové 3D radiolokátory MADR mají nahradit zastaralé radary sovětské výroby, které už řadu let přesluhují, a zajistit armádě přehled o vzdušné situaci ve výškách od 100 do 3000 metrů.

Podpis smlouvy byl už několikrát odložen. Když minulý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) odcházel z funkce, zakázku označil za připravenou k uzavření. Jeho nástupkyně Šlechtová ale uzavření tendru odložila. Vadilo jí to, že český kybernetický úřad nedal jasné stanovisko k zapojení radarů do systému NATO. Náčelník generálního štábu Aleš Opata ve středu uvedl, že potíže se zapojením byly odstraněny. Dnešní zprávu Opata označil za novou informaci.

Šlechtová nedávno prohlásila, že ministerská inspekce zjistila u některých dosud neukončených tendrů závažná pochybení. Obrátila se proto na Vojenskou policii. Mluvila v této souvislosti především právě o radarech. Záležitostí se na počátku týdne zabývalo i předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Premiér Andrej Babiš (ANO) poté řekl, že se domluvil se Šlechtovou na postupu ohledně nákupu.

BRAND24

Přečtěte si také:

Komentář: Stropnický přiznal, že na to nemá. Pozdě

Zakázky za miliardu. Obrana vybrala dodavatele bot a přileb pro vojáky

Problematická Retia. Otevřená prověrka firmy v zakázce na radary je problém, říká Šlechtová

Komentář: Karla + Miloš = Velká světová láska

Další postup v nákupu radarů? Rozhodnout musí Šlechtová, říká Babiš


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).