Menu Zavřít

Česko si v žebříčku vnímané korupce polepšilo o čtyři místa, je 38.

29. 1. 2019
Autor: Archiv MF

Česká republika se na celosvětovém žebříčku vnímané korupce loni posunula o čtyři pozice nahoru a skončila na 38. místě. Hnutí ANO připisuje posun v žebříčku práci svých vlád. První místo v přehledu mezinárodní organizace Transparency International (TI) obsadilo Dánsko, následované Novým Zélandem. Na posledních pozicích jsou ze 180 sledovaných zemí Somálsko a Sýrie. Výrazně ztratily USA, které klesly ze 16. na 22. místo. Slovensko skončilo 57.

Česko v posledních letech na tradičním žebříčku, který státy hodnotí na škále 0 (obrovská vnímaná korupce) až 100 (žádná vnímaná korupce), kolísá. Za rok 2015 bylo 37., a pak se výrazně propadlo na 47. místo, aby si za rok 2017 polepšilo na 42. pozici. Za loňský rok Česká republika dostala 59 bodů, a zařadila se tak na stejnou pozici jako Kypr a Litva.

Šéf české pobočky TI David Ondráčka má za to, že boj s korupcí v Česku spíše stagnuje. „Naši politici sní o tom, že doženeme světovou špičku ekonomicky, sociálně a konkurenceschopností. Ale jsou zoufale nedůslední v omezování korupce, otevřenosti, kvalitě veřejného sektoru,“ uvedl.

V rámci Evropské unie, jejíž členské země mají průměr 65 bodů, zůstává Česká republika stále podprůměrná. Ze zemí visegrádské čtyřky si vede podobně jako Polsko, které skončilo 36., a lépe než Slovensko s Maďarskem, které je 64. Z unijních zemí nejméně bodů (42) získalo Bulharsko, které tak skončilo na 77. příčce.


Vana plná nafty: jak se propojily obchodní zájmy Vařeky a Babiše

Spolumajitel Ravaku Jindřich Vařeka


Nejlépe hodnocené Dánsko získalo od neziskové organizace 88 bodů, Nový Zéland 87. V první desítce jsou také Finsko, Singapur, Švédsko, Švýcarsko, Norsko, Nizozemsko, Kanada a Lucembursko. Na sdíleném 11. místě žebříčku, který je sestavován na základě průzkumů mezi experty, skončily Německo a Británie s 80 body.

Například Ukrajina skončila na 120. místě, o které se dělí se třemi africkými státy: Libérií, Malawi a Mali. Ještě méně bodů než Ukrajina dostalo Rusko (28), které se umístilo na 138. příčce stejně jako Guinea, Írán, Libanon, Mexiko a Papua-Nová Guinea. Čína obsadila spolu se Srbskem 87. příčku, a předstihla tak například Vietnam, který je spolu s Moldavskem a Pákistánem 117.

Průměr všech hodnocených států činí 43 bodů. K zemím, které nejvíce ztratily, patří Spojené státy. Přišly o čtyři body, když jich získaly 71. Více jich ztratily už jen Ázerbájdžán (šest) a Burundi (pět). Největší zisk si připsaly Omán (osm bodů) a Gambie (sedm).

Na konci žebříčku jsou podobně jako předloni Somálsko (deset bodů), Sýrie a Jižní Súdán (po 13 bodech).

BRAND24

ANO: Je to naše zásluha
Česká republika se měla v žebříčku vnímání korupce posunout výš o víc než o čtyři pozice, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zlepšení ale považuje za pozitivní a doufá v další.

„Vnímáme to, že v očích veřejnosti se korupční prostředí zlepšuje,“ řekl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Dodal, že hnutí pověřilo předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), aby na odstraňování korupce dál spolupracoval s nevládními organizacemi.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že každé zlepšení vnímání korupce lze uvítat. Zdůraznil však, že hlavní problémy v ČR se týkají střetu zájmů premiéra Babiše, které podle něj v zahraničí nemají obdobu.

Předseda SPD Tomio Okamura upozornil, že i přes posun na žebříčku jsou před Českem země jako Botswana nebo Bhútán. „Česká republika na tom z korupčního hlediska dobře není, je na tom špatně. Korupce v České republice není dořešena, naopak bují,“ řekl. Za chybu označil, že ministři nemají hmotnou odpovědnost za své rozhodování.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek v reakci na žebříček TI řekl, že posun není dostatečný. „Česká republika má na víc,“ uvedl. Podle něj Piráti navrhovali sedm protikorupčních opatření, zatímco od vlády žádné do Sněmovny nepřišlo.

Přečtěte si také:

Rittig má v kauze Oleo Chemical klid. Soud lobbistu zprostil viny

Bývalý šéf Homolky Dbalý manipuloval zakázky. Soud mu uložil 9 let a propadnutí majetku

Pavel Zeman: Odvolat mě můžou ze dne na den

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).