Menu Zavřít

Barták u soudu hájil nákup letounů CASA. Správný produkt za odpovídající cenu, tvrdí

17. 10. 2017
Autor: čtk

Bývalý náměstek ministryně obrany a pozdější šéf resortu Martin Barták dnes u soudu hájil nákup letounů CASA pro českou armádu. Podle něj se koupil "správný produkt za odpovídající cenu". Opakovaně také prohlásil, že on sám se na výběru letadel nijak nepodílel. Barták v případu figuruje jako svědek, obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě majetku čelí jeho někdejší nadřízená Vlasta Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk.

„Chtěl bych zdůraznit, že se jednalo o normální akviziční proces, který podléhal všem zákonným parametrům a zároveň se řídil běžnými procesy, tak jako každé jiné pořízení materiálu na ministerstvu obrany,“ uvedl Barták u Obvodního soudu pro Prahu 6 hned v úvodu své výpovědi. Jeho svědectví si z obžalovaných přišel vyslechnout jen Staněk, Parkanová k hlavnímu líčení opět nedorazila. Na dotaz soudkyně, zda se bývalá ministryně někdy chystá vypovídat, odpověděl její advokát Tomáš Sokol, že to neví.

Barták popsal, že na nákupu letounů se podílely „stovky, možná i tisíce“ lidí, a to nejen z ministerstva obrany, ale například také z ministerstva financí nebo vlády, která schvalovala jednotlivé kroky. „Nedovedu si představit, že po celou tu dobu, kdy do toho vstupovaly desítky erudovaných úředníků, by mohlo dojít k nějaké zásadní chybě a odchylce, aniž si toho někdo všiml nebo na to upozornil,“ poznamenal. Dodal, že žádné ze zodpovědných míst nikdy nevzneslo námitky k tomu, že by materiál byl nevhodný nebo cena nepřiměřená.


Možná se prodají další dva letouny CASA, říká šéf Omnipolu Jiří Podpěra

 Šéf Omnipolu Jiří Podpěra


Jiný svědek v kauze, pilot a expert na vojenskou techniku Karel Daňhel, Bartáka v minulosti obvinil v médiích, že na nákup letounů nejvíce tlačil právě on z pozice náměstka. Barták tehdy reagoval tak, že Daňhel, který zpracovával za generální štáb stanoviska k nákupu letadel, je „sprostý lhář“. „Nebyl jsem nákupčí, jak novináři s oblibou psali. Žádného výběru jsem se neúčastnil, na žádných komisích jsem neseděl,“ doplnil k tomu Barták dnes.

Státní zástupce Jan Kořán Bartákovi předestřel zápis z operativní porady ministerstva obrany, která se konala v září 2008. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek tam tehdy podotkl, že u expertního posudku k nákupu chybí národohospodářské hledisko a že se musí dopočítat. Barták mu odpověděl, že se o to pokusí. Na dotaz žalobce, jestli nechali posudek k tomuto hledisku zpracovat, nyní odvětil, že ne, ale že smysl rozpravy byl prý jiný než nechat zpracovat posudek - konkrétně ujistit ministerstvo financí o tom, že prostředky ze státního rozpočtu budou vynaloženy smysluplně.

Letouny za 3,5 miliardy
O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), tehdy už v demisi. Nákup byl kritizován jako předražený. Parkanové i Staňkovi hrozí až desetileté vězení. Státní zástupce jim vyčítá to, že na cenu letounů nenechali zpracovat nezávislý posudek. Státu tím prý způsobili škodu 819 milionů korun. Ministerstvo obrany po nich tuto částku požaduje jako náhradu škody. Oba obžalovaní vinu odmítají.

K obžalovanému Staňkovi Barták uvedl, že ho považuje za vynikajícího odborníka a že si nedokáže představit, že by on ani kdokoliv jiný mohl do procesu nákupu zasáhnout a ovlivnit cenu.

BRAND24

Staňka se zastal i další svědek, jeho někdejší podřízený Petr Elbl. „Nikdy jsem nedostal žádný pokyn, který by vybočoval z normativů. Okamžitě bych se proti tomu ohradil i prostřednictvím paní ministryně jako proti ovlivňování veřejné zakázky,“ reagoval na otázku, zda na něj Staněk někdy v souvislosti s nákupem letounů vyvíjel tlak.

Přečtěte si také:

Začalo hlavní líčení v kauza CASA. Parkanová a Staněk mají státu „nahradit“ 819 milionů

Sdílejme vojenská letadla, navrhuje Česku Německo

Češi se musí stáhnout ze Sinaje. Letouny CASA potřebují opravu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).