Menu Zavřít

Aféra Dieselgate: Německé úřady zadržely šéfa automobilky Audi

18. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Německé úřady dnes zadržely šéfa automobilky Audi Ruperta Stadlera v souvislosti s aférou kolem manipulací s emisemi. Podle mnichovské prokuratury byl Stadler vzat do vazby kvůli obavám, že by se mohl snažit o maření vyšetřování. Podle agentury Reuters je Stadler nejvyšším vedoucím představitelem koncernu Volkswagen, který byl kvůli emisnímu skandálu zatčen. Jeho post má podle zdrojů agentury DPA dočasně převzít současný ředitel prodeje Bram Schot.

Mnichovská prokuratura již minulý týden oznámila, že Stadler je v souvislosti s emisní aférou vyšetřován, a to mimo jiné kvůli podezření z podvodu. Podle dnešního prohlášení prokuratury byl Stadler vzat do vazby kvůli obavám, že by se mohl snažit o maření vyšetřování. Stadler je předsedou představenstva Audi od roku 2007.

„Obviněný byl předveden před vyšetřovací soudkyni, která nařídila uvalení vyšetřovací vazby,“ uvedla dnes prokuratura. Upozornila, že pro Stadlera stále platí presumpce neviny.

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká také zhruba 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.


Neprodejné: ceny ojetých dieselů v Německu spadly o polovinu

Ceny dieselových aut v bazarech padají, ilustrační foto


Americká prokuratura letos obvinila bývalého šéfa koncernu Martina Winterkorna ze zločinného spolčení, které mělo za cíl utajit před úřady podvod s měřením emisí. Podle agentury Reuters však není pravděpodobné, že by se Winterkorn dostal do rukou amerických úřadů, protože Německo své státní příslušníky do zemí mimo Evropskou unii nevydává.

Mnichovská prokuratura dnes upozornila, že Stadlerovo zadržení nebylo provedeno na žádost amerických úřadů. Stadler byl podle prokuratury zadržen v časných ranních hodinách ve svém domě v Ingolstadtu. Nejpozději ve středu by měl být předveden k výslechu. Před tím se bude moci poradit se svými právníky.

Vývoj hodnoty akcií Volkswagen Volkswagen Chart

Stadlerovo zatčení by mohlo zkomplikovat situaci novému šéfu Volkswagenu Herbertu Diessovi. Ten se nyní snaží zreorganizovat vedení koncernu a zrychlit tempo při rozvoji aktivit v oblasti elektrického pohonu, automatizace řízení, digitalizace a nových služeb.

BRAND24

Cena akcií Volkswagenu po zprávě o Stadlerově zadržení klesla o více než dvě procenta.

Dále čtěte:

Umělý benzín má zachránit spalovací motory

Lodní doprava produkuje víc emisí než Německo. Je čas jednat

Neprodejný mercedes: podnikatelka chce zpátky peníze za toxický diesel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).