Menu Zavřít

UNESCO varuje, že Prahu zanese do seznamu památek v ohrožení. Kvůli výškovým stavbám

24. 10. 2019
Autor: Hynek Glos/Euro

Historické centrum Prahy zapsané od roku 1992 na seznam UNESCO se může dostat na seznam památek v ohrožení. Takový seznam spravuje také UNESCO a zahrnuje památky, kterým hrozí akutní nebezpečí zániku. Podle komisařů UNESCO, kteří na jaře navštívili Prahu, město i český stát málo chrání hodnoty, pro které byla historická část Prahy na seznam světového dědictví zapsána. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) i představitelé Prahy říkají, že stát i město s UNESCO jednají.

„UNESCO bude teď čekat na to, jakým způsobem budeme reagovat. Záleží na tom, jak se vypořádáme s jejich výhradami. Bude probíhat další hodnocení,“ řekl dnes Zaorálek.

Odborníci UNESCO a centrály Mezinárodní rady pro památky a sídla ICOMOS ve své zprávě upozorňují na stávající i plánované výškové stavby. Opakovaně si všímají výstavby na Pankrácké pláni a doporučují zastavit projekt Rezidence park Kavčí hory, naopak pozitivně hodnotí projekt Smíchov City. Za hrozbu pro historické centrum Prahy označují i připravovaný nový stavební zákon, který nepočítá se závaznými stanovisky památkářů. Požadují také přepracování pražského Metropolitního plánu a jeho uvedení do souladu s plánem správy památky světového dědictví a s připomínkami ministerstva kultury.

„Metropolitní plán navrhuje chránit památky a pražské pohledové horizonty daleko důsledněji než dnes platný územní plán. Zároveň není jediným nástrojem, který tak činí. (…) Metropolitní plán je navíc ve fázi návrhu,“ uvedl mluvčí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Marek Vácha.


Přečtěte si rozhovor:

Šéf kladrubského hřebčína Machek: Nepočítali jsme, že nás na seznam UNESCO zapíší už letos

 Šéf Národního hřebčína v Kladrubech Jiří Machek


To, jak se Praha a stát k výtkám a doporučení postaví, vyhodnotí výbor pro světové dědictví na svém zasedání příští rok. Na něm bude v případě potvrzení ohrožení výjimečné hodnoty historického centra Prahy posouzen jeho možný zápis na Seznam světového dědictví v ohrožení.

„Vážíme si toho, že Praha je na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Zprávu komisařů UNESCO bereme vážně a přistupujeme k ní s plnou odpovědností. Magistrát v současnosti zprávu analyzuje a o jejím obsahu vede jednání s ministerstvem kultury,“ uvedl předseda zastupitelů Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09).


Prolomené limity: Krkonoše se kvůli turistům mění v park oddechu a zábavy  Krkonoše trpí pod návalem turistů


Mise UNESCO upozornila například na převýšené novostavby a nástavby v památkové rezervaci, které podle komisařů narušují historickou střešní krajinu města. Zmiňují dostavbu objektu V Tower (pod původním názvem Epoque) na Pankráci, dosahující výšky 104 metrů. „Navzdory námitkám Výboru pro světové dědictví, který po misi v roce 2008 doporučil pro nové budovy v Pankráckém pentagonu horní hranici 60 až 70 metrů,“ uvádí zpráva a vyzývá Českou republiku, aby zajistila, že nebude pokračovat projekt výstavby Rezidence park Kavčí hory společnosti Central Group.

Kromě výtek ale mise také naopak ocenila zlepšení stavu některých dříve zanedbaných objektů, třeba opravu Národního muzea. Pozitivně také vnímá projekt Smíchov City, který podle komisařů bude vhodně začleněn do stávající historické struktury města

Na seznamu světového dědictví v ohrožení je přes 50 položek, z evropských míst třeba Vídeň, Liverpool a byzantské chrámy v Kosovu. Několik desítek objektů bylo ze seznamu památek v ohrožení z různých důvodů později odstraněno. Zcela bylo ze Seznamu světového dědictví vyškrtnuto Labské údolí v Drážďanech.

Na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví a seznamu nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO je 14 míst v Česku. Kromě centra Prahy jsou to třeba historické jádro Českého Krumlova, Národní hřebčín Kladruby nad Labem nebo brněnská funkcionalistická vila Tugendhat. Smluvní státy organizace se zavázaly, že památky ze seznamu dědictví budou chránit. Památky ze seznamu mohou od UNESCO získat odbornou i finanční pomoc.

Čtěte také:

130 let po červené. Českem vás provede nejlepší značení na světě

Chcete si odpočinout od lidí? Zkuste tento hotel v Grónsku. Je nejodlehlejší na světě

Čeští turisté se přestávají bát. Ve velkém se vracejí do Turecka, Egypta a Tuniska

BRAND24

Turisté, z Prahy ven, velí ministerstvo

Všichni proti Praze: regiony chtějí metropoli sebrat turisty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).