Menu Zavřít

Sliby pražské ČSSD před volbami: MHD zdarma a fond dostupného bydlení

20. 8. 2018
Autor: Mladá fronta archiv

Pražská ČSSD chce po podzimních komunálních volbách zavést MHD zdarma a vybudovat fond dostupného bydlení. Sociální demokraté chtějí dále dostavět silniční okruhy a postavit novou trasu metra D. Informovali o tom předseda ČSSD Jan Hamáček, kandidát na primátora Jakub Landovský a pražská radní a kandidátka do pražského zastupitelstva Irena Ropková.

„Já jsem přijel podpořit Jakuba Landovského, Irenu Ropkovou a celý jejich pražský tým. Jsem rád, že si pražská ČSSD postavila do čela člověka, kterého dlouho znám a pokládám za svého osobního kamaráda. Já Jakubu Landovskému věřím. Myslím si, že je schopen odvést v pražském zastupitelstvu práci, která se od něj čeká,“ řekl Hamáček. „Nejsem naposledy na akci pražské ČSSD,“ dodal.

Program sociálních demokratů má podle jejich slov několik pilířů. Prvním je všeobecné zlevnění života v Praze, dále je to zvýšení investic, zavedení MHD zdarma a zvýšení bezpečnosti.

Podle Landovského chce ČSSD například obnovovat obecní bytový fond. „Chceme podporovat družstevní bydlení,“ řekl. S developery ČSSD chce domluvit, že by z každého projektu odvedli městu deset procent bytů. Toho podle Hamáčka docílí zákonem o dostupném bydlení, v němž by to bylo zaneseno.


Resuscitace pražských růží. ČSSD má zachránit Landovský

 Jakub Landovský


Veřejná doprava zdarma by podle ČSSD město vyšla na asi čtyři miliardy korun ročně, což je zhruba roční zisk dopravního podniku (DPP) na výběru jízdném. Peníze by město získalo tím, že by se k trvalému pobytu přihlásili lidé, kteří v Praze žijí, ale neplatí daně. Landovský řekl, že takových je asi 100 tisíc. Pokud by se přihlásili k trvalému pobytu, činilo by to roční příjem do městské pokladny asi 3,6 miliardy. Nutno je prý i zrevidovat fungování DPP.

V dopravě chce ČSSD dále zajistit dostavbu vnitřního i vnějšího okruhu. „Vnější okruh je těžké řešit z pozice Prahy. Bohužel se nevyužila v uplynulých čtyřech letech možnost, kdy ministr i primátor byl z jedné strany, z ANO,“ řekl Landovský. ČSSD chce o okruhu jednat s radnicemi, které dlouhodobě protestují proti jeho zamýšlené trase.

BRAND24

Ropková řekla, že ČSSD v Praze v posledních čtyřech letech ve vedení města (s ANO a Trojkoalicí složenou ze SZ, KDU-ČSL a STAN) uspěla. Mezi úspěchy zařadila rozšíření počtu míst v základních a mateřských školách, opravy středních škol nebo posílení platů v sociálních službách a platů učitelů a nepedagogických pracovníků.

Dále čtěte:

Zajistím MHD zdarma a ještě na tom vydělám, říká Jakub Landovský

Pražský maraton. Boj o vládu nad hlavním městem nemá favorita

Starosta Prahy 7 Čižinský chce v příštím roce dobýt magistrát

Exministr Ludvík o krizi ČSSD: Kampaň v Praze byla k smíchu

Pražský lídr ANO Stuchlík prodal podíl v kontroverzní firmě Fair Credit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).