Menu Zavřít

Praha zaplatí příští rok za pohotovost 22,5 milionu, stejně jako letos

5. 12. 2017
Autor: čtk

Hlavní město za zajištění lékařské pohotovostní služby v roce 2018 zaplatí 22,5 milionů korun šesti nemocnicím. Odsouhlasili to pražští radní. Dotaci, která je ve stejné výši jako pro rok 2017, musí schválit ještě zastupitelstvo. Kromě města je pohotovost placena zdravotními pojišťovnami a hotovostními platbami pacientů

V Praze lékařskou pohotovostní službu zajišťuje sedm zařizení. Nemocnice v Motole, Na Bulovce, Všeobecná fakultní nemocnice, Thomayerova nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Ústřední vojenská nemocnice a Městská poliklinika Praha. Ta je jako příspěvková organizace hlavního města financovaná přímo z rozpočtu magistrátu.

Od roku 2010 stoupá počet ošetřených pacientů v době lékařské pohotovosti. Zatímco v roce 2010 to bylo celkem 112 348 pacientů, v minulém roce lékaři ošetřili celkem 140.788 lidí. Letos za období leden až září ošetřili 102 549 lidí, z toho 27 206 lidí ošetřili na pohotovosti zubaři, 42 364 dospělých pacientů lékaři všeobecného praktického lékařství a 32 979 dětí lékaři pro děti a dorost.


Pracujete v zahraničí? Přijet na léčbu do Česka můžete, ale jen jako samoplátce

 komfort. Robotické operace zatěžují pacienty méně než klasické otevřené zákroky, neboť vystačí
s několika malými řezy. Nacvičují se přitom snáze než laparoskopické operace.


Ordinační doba všech pracovišť je ve všední dny 19:00 až 06:00 hodin, o víkendech pak nepřetržitě. Pohotovost všeobecného praktického lékařství v Praze zajišťuje pět nemocnic a poliklinika, praktické lékařství pro děti a dorost čtyři nemocnice a pohotovost zubního lékařství také čtyři nemocnice.

BRAND24

Povinnost zajistit lékařskou pohotovostní službu krajům vyplývá ze zákona o zdravotních službách. Praha má tuto povinnost jakožto vyšší územně samosprávný celek. Od roku 2008 je v hlavním městě lékařská pohotovostní služba organizována v jednotném systému a od roku 2013 ji zajišťují stejná zařízení.

Čtěte také:

Tržby farmaceutického trhu loni vzrostly o 4,4 procenta. Spotřebovaných léků ale ubylo

Lékárny v tuzemsku loni utržily 73 miliard korun. Zisk rostl meziročně o 7,5 procenta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).