Menu Zavřít

Opravu Libeňského mostu nezdržujeme, brání se ministerstvo kultury

19. 1. 2018
Autor: čtk

Nezbytnou údržbu i stavební či technické zásahy směřující ke stabilizaci Libeňského mostu je možné provádět i během posuzování jeho případné památkové ochrany. V reakci na výroky zástupců pražského magistrátu vztahující se k příslušnému památkovému řízení to uvedlo ministerstvo kultury.

„Libeňský most se ve špatném stavebně technickém stavu nachází v důsledku dlouhodobé absence adekvátní údržby v trvání desítek let a řízení o prohlášení věci za kulturní památku nemá na tento stav žádný vliv,“ uvedla mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Vedení Prahy Libeňský most uzavřelo dnes v noci až do odvolání, nesmí na něj automobily ani tramvaje. Část mostu je podle města v havarijním stavu, nutná oprava potrvá nejméně tři týdny, možná i déle. Libeňský most je dlouhodobě ve velmi špatném stavu. Město plánuje celkovou rekonstrukci a říká, že čeká na vyjádření ministerstva kultury, které rozhoduje, zda most bude památkově chráněný.

„V řízení o prohlášení Libeňského mostu (za kulturní památku) je zcela zásadní a klíčové detailní vyhodnocení jeho aktuálního technického stavu, když jeho architektonické a urbanistické kvality již byly dostatečně doloženy,“ doplnila mluvčí. Právě posouzení technického stavu mostu, respektive souboru objektů, které ho tvoří, bude podle ní indikátorem toho, zda je možno doložené památkové hodnoty zachovat, či nikoliv.

Ministerstvo nyní čeká na výsledky podrobné diagnostiky mostu, kterou si zadala Technická správa komunikací (TSK). „Jakmile ministerstvo kultury obdrží tento dlouho očekávaný a zásadní důkaz do řízení o prohlášení soumostí Libeňský most za kulturní památku, v řádu několika dnů jej vyhodnotí a rovněž neodkladně připraví rozhodnutí ve věci,“ uvedla mluvčí. Před vydáním rozhodnutí však musí ministerstvo kultury podle ní ze zákona umožnit všem účastníkům řízení se seznámit se spisovým materiálem, což si vyžádá další čas.


Trojská lávka probudila radní. Praha si posvítí na mosty a lávky

Vyšehradský železniční most


Libeňský most patří mezi hlavní dopravní tepny vedoucí do Holešovic. Od roku 1928, kdy byl uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Autory mostu, který spojuje Holešovice a Libeň, jsou architekt Pavel Janák a konstruktér František Mencl.

BRAND24

Most je ode dneška otevřený jen pro chodce a cyklisty. Překonání mostu nabídne svým uživatelům i společnost Rekola, která slibuje na most půjčovat zdarma kola. Magistrát za náhlé uzavření mostu sklízí kritiku.

Čtěte také:

Praha slaví čtvrt století v UNESCO. A hledá cestu, jak dál

Nejdražší úsek „Bémovy cyklostezky“ zaujal Němce. Doma ale nic podobného neplánují

Šéf Hochtiefu Koranda: Chceme stavět D4 do Písku

Nový most přes Rýn má být z čínské oceli. Pro místní špatný vtip


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).