Menu Zavřít

Nová naděje pro blob? Praha vytvoří studii proveditelnosti jeho výstavby

16. 10. 2018
Autor: Sedmík Robert / Empresa Media / Profimedia

Pražský magistrát nechá vytvořit tzv. studii proveditelnosti výstavby blobu na Letné podle projektu Jana Kaplického. Rozhodli o tom odcházející pražští radní. Studie posoudí všechny aspekty výstavby a hotova má být do konce dubna příštího roku. Dnešní rozhodnutí neznamená, že se bude stavět. S projektem Kaplický zvítězil v roce 2007 v soutěži na podobu nové budovy Národní knihovny (NK).

Radní dnes zároveň vzali na vědomí analýzu, která doporučila vytvořit studii stavby nyní označovaného jako multifunkční centrum Oko nad Prahou.

Materiál mimo předem schválený program na jednání předložila končící primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Schválili jsme studii, podle které se ukáže, jestli je ten projekt stále realizovatelný, nebo ne. Nová rada se pak eventuálně rozhodne, jak s ním naloží,“ uvedla Krnáčová.


Vltavu překlene nový Dvorecký most. Má jisté kouzlo, ikonou se ale nejspíš nestane

 Dvorecký most: vítězný návrh ateliérů Tubes a Atelier 6


Studie proveditelnosti by se měla kromě jiného zabývat formou zapojení se magistrátu do výstavby, tedy zda by se například jednalo o společný podnik se soukromým investorem. Stanoví využitelnost objektu, výši stavebních i provozních nákladů nebo dopad na cestovní ruch a postavení Prahy v rámci UNESCO. Stejně tak posoudí vliv na životní prostředí a stanovila by harmonogram přípravy a stavby.

BRAND24

Magistrát oprášil myšlenku postavit blob letos v červnu. Odcházející radní měli o dnes schváleném dokumentu jednat již minulý týden, ale radní Jan Wolf (KDU-ČSL) jej nakonec na program nezařadil. A to na žádost zástupců Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), které nyní jednají o nové koalici na magistrátu. Dokument mu následně odebrala Krnáčová a dnes jej předložila sama. Wolf ČTK řekl, že hlasoval proti schválení a že o tom, že primátorka dokument předloží, předem nevěděl. V zastupitelstvu fungujícím do letošních voleb stavbu prosazovala zejména žena po zesnulém architektovi Eliška Kaplicky Fuchsová, která byla zastupitelskou za ANO.

Spor o blob
Architekt Jan Kaplický zvítězil s návrhem nové budovy Národní knihovny (NK) v roce 2007. Novostavbou chtěl tehdejší ředitel NK Vlastimil Ježek řešit prostorové nedostatky instituce. Soutěž posvěcená Mezinárodní architektonickou unií ale skončila u soudu kvůli tomu, že se v jejím průběhu měnila pravidla.

Proti výstavbě se postavil tehdejší prezident Václav Klaus a vedení města ovládané ODS v čele s exprimátorem Pavlem Bémem (ODS). Ze stavby nakonec sešlo. Následně někteří pražští politici hledali další vhodné pozemky pro výstavbu, mimo jiné padly tehdy Stodůlky, Strahov nebo Pankrác. Před volbami v roce 2009 dokonce vznikla strana s názvem Blob, jejímž cílem bylo prosadit stavbu blobu.

Dále čtěte:

Praha chce postavit nový Rohanský most, spojil by Holešovice a Karlín

Další v řadě: Praha prověří stav mostu Legií, počítá s rekonstrukcí v roce 2022

Skrytá krása Prahy: seznamte se s neznámou

Lukeš: Špatnou architekturu najdete v každém stylu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).