Menu Zavřít

Zeman oslavil Den vítězství na ruské ambasádě. Připomněl svůj odpor k sankcím

9. 5. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman se dnes zúčastnil oslav konce druhé světové války na ruském velvyslanectví. Jako již několikrát v minulosti přednesl i dnes na banketu projev v ruštině. Připomněl v něm například svůj odpor k obchodním sankcím. Den vítězství si na ambasádě připomněli také další čeští politici včetně Zemanova předchůdce Václava Klause.

Zeman hovořil například o svém známém odporu proti obchodním sankcím vůči Rusku a o vzájemných vztazích Česka i Ruska.

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij prohlásil, že společné vítězství nad nacismem bude vždy spojovat ruský a český národ a poděkoval všem, kdo v České republice věnují péči památkám na rudoarmějce, kteří padli v boji za svobodu Československa.

Zmejevksij hovořil také o aktuálním vztahu Česka a Ruska. Je podle něj založen na pragmatismu a respektu. I v ekonomické oblasti podle něj navzdory stále platným protiruským sankcím nastává oživení.

Z českých politiků se na banket dostavili vedle Klause také zástupci komunistické strany - její předseda Vojtěch Filip nebo bývalý místopředseda Josef Skála. Na ambasádu přišel také předseda SPD Tomio Okamura. Mezi hosty recepce byl rovněž bývalý ministr průmyslu a obchodu z ČSSD Jan Mládek. Jak je zvykem, akce se zúčastnilo také mnoho diplomatů, například americký velvyslanec Stephen King. Pozvání přijali také váleční veteráni a pamětníci.


Přečtěte si komentář: Karla + Miloš = Velká světová láska

Ondřej Stratilík


V úterý, kdy se konec války a kapitulace nacistického Německa slavil v České republice, se Zeman zúčastnil pietního aktu na Vítkově. Na Pražském hradě pak jmenoval šest nových generálů. Loni prezident ceremoniál na Vítkově i ruskou recepci vynechal.

Prezident Zeman se oslav konce druhé světové války na ruské ambasádě účastnil i v předchozích letech. Když byl na banketu před pěti lety poprvé v roli prezidenta, měl několik hodin poté viditelné problémy s chůzí při slavnostním odemykání komory s korunovačními klenoty v katedrále sv. Víta. Média kvůli tomu spekulovala o jeho opilosti, Hrad prezidentovu indispozici vysvětlil tím, že měl virózu.

BRAND24

Následující dva roky český prezident recepci vynechal a znovu na ní vystoupil před dvěma lety. Ve svém projevu, který stejně jako dnes pronesl rusky, tehdy vyzval ke spojení sil proti terorismu.

Dále čtěte:

Zeman vyvrátil tvrzení Londýna v případu Skripal, tvrdí Rusové

Pravice kritizuje Zemana za výrok o novičoku. Chová se prý jako agent Kremlu

Zemanova kampaň stála 23 milionů. Dva uchazeči ještě o financování neinformovali


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).