Menu Zavřít

Volební lídryně AfD: Merkelová porušila dublinské dohody, měla by jít před soud

28. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) by se podle volební lídryně Alternativy pro Německo (AfD) Alice Weidelové měla zodpovídat před soudem za své počínání během migrační krize a porušení takzvaných dublinských dohod.

Lídryně strany, která je známá svou protiimigrační rétorikou, dnes Merkelové a její vládě vyčetla, že porušily takzvané dublinské dohody, když umožnily do Německa přicházet i běžencům z bezpečných třetích zemí. „Můžu vám říci, že v důsledku toho AfD jako první udělá následující - bude iniciovat vytvoření vyšetřovací komise Angely Merkelové ve Spolkovém sněmu, která se bude zabývat porušením práva,“ uvedla Weidelová.

Komise, která při současném rozložení sil nemá reálnou šanci vzniknout, by podle ní měla řešit jednak migrační politiku, jednak politiku německé vlády ve vztahu k euru, kterou taktéž považuje za protiprávní.

„A pokud se mě ptáte, Angela Merkelová by po skončení politické kariéry měla být postavena i před řádný německý soud, aby se zodpovídala ze všech porušení práva,“ vyjádřila své přesvědčení osmatřicetiletá politička strany, která má velmi dobré šance dostat se v zářijových volbách poprvé do Spolkového sněmu.


Až příliš východní Alternativa pro Německo. Stranu prověřují tajné služby

 Čelní kandidátka populistické AfD Alice Weidelová o své výpomoci Rusům na Ukrajině mluví nerada


Do Německa v letech 2015 a 2016 dorazilo celkem téměř 1,2 milionu uprchlíků. Letos jich přichází kolem 15 tisíc měsíčně.

Kancléřka své rozhodnutí ze září 2015 nechat běžence do spolkové republiky přicházet bez kontroly na hranicích zdůvodňuje nutností rychlé humanitární pomoci v tehdejší situaci. Zároveň dnes říká, že už se rok 2015 nemůže opakovat. Azylová politika Německa se od vrcholu migrační krize na podzim 2015 výrazně zpřísnila.

CONTENT24

Názor Weidelové na porušení dublinských dohod je do značné míry v rozporu s přesvědčením generální advokátky unijního soudu Eleanor Sharpstonové. Ta ve svém červnovém stanovisku konstatovala, že není možné řešení velkého počtu žádostí o azyl nechat jen na několika málo státech na vnějších hranicích Evropské unie, které by situaci nemusely zvládnout. Žádosti o azyl mají podle ní řešit i ostatní státy, v nichž je běženci podají.

Čtěte také:

AfD se v průzkumu dostala už na deset procent. Merkelová i Schulz oslabili

Němci před volbami staví zeď proti ruskému medvědovi

Němci obsadí východní sousedy. Protiněmecké dezinformace zasáhly i Česko


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).