Menu Zavřít

Až příliš východní Alternativa pro Německo. Stranu prověřují tajné služby

18. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Poslanci pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) se vypravili na pozorovatelské mise do samozvaných proruských republik na východě Ukrajiny. Cestu jim podle zjištění novinářů platily organizace blízké Kremlu. Zajímá to i německou tajnou službu.

Německé tajné služby prověřují informace, podle nichž Rusko cíleně používá pravicových extremistů včetně politiků Alternativy pro Německo k ospravedlnění politiky Kremlu v bývalých zemích Sovětského svazu.

Podezření v této souvislosti směřují k Německému centru euroasijských studií v Berlíně, které v roce 2016 založili šéfredaktor pravicově extremistického plátku Zuerst! Manuel Ochsenreiter spolu s funkcionářem AfD Markusem Frohnmaierem. Ochcenreiter už několik let pořádá pro poslance zemského sněmu z řad AfD volební pozorovatelské mise v separatistických oblastech, jako je ukrajinský Donbas nebo Náhorní Karabach.

Na neoficiální pozorovatelské mise od roku 2014 odjelo nejméně 11 poslanců AfD a agresivní ruské zahraniční politice dodali punc mezinárodní legitimity. Jejich cesty přitom podle zjištění deníku Die Zeit částečně platila stávající proruská vláda nebo spolky blízké Kremlu.


Přečtěte si komentář Pavla Párala k řádění extremistů v Německu a jeho důsledků pro nás:

Lenin žije

 Páral


Poslancům byl nápomocný i spoluzakladatel Německého centra euroasijských studií Mateusz Piskorski, jehož loni v Polsku zatkla policie pro podezření, že je ruským agentem. Německá rozvědka měla informace, podle nichž minimálně jednu z Piskorským organizovaných cest na Krym „řídily či přinejmenším výrazně ovlivnily ruské zpravodajské služby,“ citoval deník Die Zeit z expertizy pro kancléřský úřad. Vláda v Moskvě cíleně podporuje „strany z pravicového tábora, které si získávají přízeň populistickými tématy a zasazují se o dobré vztahy s Ruskem“.

Pozorovatelské volební pseudomise jsou podle kritiků nástrojem Kremlu při dosazování autoritářských proruských loutek do čela jiných zemí. Moskva se vlastními západními pozorovateli pokouší volbu legitimizovat. Místopředseda Evropského parlamentu Alexander Graf Lambsdorff (FDP), poslancům AfD doslova vyčítá, že se „svou návštěvou funkcionáři AfD stali loutkami ruské vlády“.

CONTENT24

Hlavní kandidátka AfD pro letošní volby do Spolkového sněmu Alice Weidelová se k nařčením odmítá vyjadřovat. Alternativa pro Německo už delší dobu čelí kritice, že spolupracuje s ruskou vládou. Předsedkyně této strany Frauke Petryová v únoru na pozvání moskevské územní vlády navštívila Rusko, kde besedovala s tamními radikálními poslanci.

Přečtěte si více o tom, jak Kreml v Německu prosazuje svou agresivní politiku:

Kopnutí do německého kotníku

Němci před volbami staví zeď proti ruskému medvědovi

Němci obsadí východní sousedy. Protiněmecké dezinformace zasáhly i Česko


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).