Menu Zavřít

USA se s Kanadou a Mexikem dohodly na zrušení cel. Místo nich bude monitorovací systém

18. 5. 2019
Autor: čtk

Spojené státy do 48 hodin zruší cla na dovoz oceli a hliníku z Kanady, která souběžně zruší odvetná cla na americké výrobky. Obdobný krok se čeká mezi USA a Mexikem. O uzavření dohody, která ruší cla s Kanadou a Mexikem, hovořil i americký prezident Donald Trump, i když cla na ocel a hliník výslovně nezmínil. Dodal ale, že doufá v brzké schválení nové severoamerické obchodní smlouvy v Kongresu.

„Těší mě, že mohu oznámit, že jsme dosáhli dohody s Kanadou a Mexikem a budeme do těchto zemí moci prodávat naše výrobky bez cel, nebo bez větších cel,“ řekl Trump ve Washingtonu na setkání realitních makléřů.

Místo cel má být zaveden monitorovací systém, který zajistí, aby se do USA a Kanady nedostaly suroviny z jiných států, které z amerických cel na ocel a hliník výjimku nedostanou. Dohoda nezavádí na dovoz oceli ani na hliník kvóty.

Podle vysoce postaveného mexického činitele, s nímž hovořila agentura Reuters, Mexiko ihned poté, co Washington oznámí zrušení amerických cel i pro ně, také zruší odvetná cla na americké výrobky.

Spojené státy zavedly cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent loni v březnu. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly z placení těchto poplatků prozatímní výjimku, která ale koncem loňského května vypršela.


Donald a vůně petroleje. Za rostoucí cenu ropy mohou i Trump a Maduro


Kanada jako odvetu uvalila cla na některé americké výrobky jako vepřové a hovězí maso a bourbon v celkovém objemu ve výši 12 miliard dolarů (277 miliard korun). Tato cla nyní zruší.

Zrušení cel podle agentury Reuters otevírá cestu nové obchodní dohodě mezi USA, Kanadou a Mexikem. Takzvaná USMCA, nazvaná podle jejich začátečních písmen, byla podepsaná loni. Má nahradit 25 let starou Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) a schválit ji ještě musejí parlamenty zúčastněných zemí.

BRAND24

Kanadský premiér Justin Trudeau označil nejnovější vývoj za „úžasnou zprávu“. Jak připomněla agentura Reuters, cla sice pomohla americkým výrobcům oceli a hliníku, poškodila ale jiné sektory ekonomiky, jako například zemědělství.

Přečtěte si také:

Americké sankce na obchodování s íránskou ropou budou platit bez výjimky. Dotknou se i Číny

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

Trump pohrozil EU 20procentním clem na dovoz aut

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).