Menu Zavřít

Trumpův muž Giuliani zesiluje tlak na Ukrajinu. Vydal se do Kyjeva pro nové informace

14. 12. 2019
Autor: čtk

Navzdory proceduře ústavní žaloby, kterou zahájili opoziční demokraté v americkém Kongresu, právní poradce prezidenta Donalda Trumpa Rudy Giuliani zesiluje svůj tlak na Ukrajinu, aby pokračovala ve vyšetřování údajných nesrovnalostí kolem prezidentových oponentů. Napsal to americký list The Wall Street Journal (WSJ). Giuliani tento měsíc poprvé po dvou letech navštívil Kyjev ve snaze získat nové informace, uvedl list.

Opozice chce Trumpa pohnat k ústavní odpovědnosti za údajný nátlak na Ukrajinu, po níž chtěl prezident důkazy o svém pravděpodobném soupeři v prezidentských volbách Joeu Bidenovi. Příští týden má o impeachmentu hlasovat Sněmovna reprezentantů, která zřejmě žalobu schválí a postoupí Senátu. Ten ovšem na rozdíl od sněmovny ovládají Trumpovi republikáni. Postih hlavy státu je proto nepravděpodobný.

Podle WSJ se Giuliani vrátil z Kyjeva před týdnem. Prezident mu zavolal a tázal se, co během cesty získal. „Víc, než si dovedeš představit,“ zněla podle amerického listu odpověď. Své poznatky shrnul Giuliani ve dvacetistránkové zprávě, napsal WSJ bez udání zdroje svých informací. V pátek se oba muži v Bílém domě sešli, o čem byla řeč, ale Giuliani neprozradil.

Pětasedmdesátiletý Giuliani je Trumpovým osobním právníkem a tvrdí, že by se svému poslání zpronevěřil, kdyby svému klientu nepomáhal. Jeho aktivity nicméně prošetřují newyorští prokurátoři, kteří ho podezírají z nezákonného lobbingu. Dva Giulianiho spolupracovníci, emigranti z bývalého SSSR Lev Parnas a Ihor Fruman, jsou od října ve vězení pro podezření z nelegálního financování volební kampaně a lobbingu, připomněl WSJ.

Dále čtěte:

Noční můra demokratů: Trump prohraje, ale Bílý dům neopustí

Kdo platil Stormy Daniels? Trump má předložit daňová přiznání z posledních 8 let

Krach, jaký svět neviděl. Trump varuje před propadem trhu, pokud nebude znovu zvolen

BRAND24

Šesti z deseti Američanů se nelíbí, jak Trump vykonává úřad prezidenta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).