Menu Zavřít

Noční můra demokratů: Trump prohraje, ale Bílý dům neopustí

20. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Případ republikánského guvernéra v Kentucky Matta Bevina, jenž odmítal složit mandát a uznat volební porážku kvůli volebním machinacím, by mohl zůstat kuriozitou, kdyby neexistovala vize, že by se podobný scénář mohl odehrát na nejvyšší úrovni. V demokratické straně sílí obavy, že by stejnou taktiku mohl zvolit Donald Trump po prezidentských volbách, pokud nezíská většinu hlasů. To by vedlo k ústavní krizi v největší ekonomice světa.

U řady demokratických politiků nebo kritiků způsobu vládnutí Donalda Trumpa vzrůstají pochybnosti, zda bezproblémově odstoupí z úřadu v případě, že v listopadu 2020 prohraje v prezidentských volbách. Poukazuje se na výroky a kroky Trumpa v minulosti i na nedávný případ, kdy republikánský guvernér státu Kentucky Matt Bevin nechtěl více než týden uznat výsledek voleb. Nakonec ale odstoupil, protože jej republikánská strana v jeho úsilí zpochybnit hlasování nepodpořila.

„Trump dlouhodobě podporuje konspirační teorie a opakuje neopodstatněná tvrzení o voličských podvodech, což vyvolává otázku pro volby v roce 2020. Co když prezident Trump prohraje a odmítne odevzdat úřad,“ napsal web Vice.

„Existují důvody k obavám,“ varoval profesor ústavního práva Ned Foley z Ohio State University. Trump už v minulosti hovořil o volebních podvodech a manipulaci s hlasy, které neodpovídaly skutečnosti, dodal. V případě posledních voleb zpochybňoval celkový počet hlasů odevzdaných pro Hillary Clintonovou, protože podle něj miliony lidí hlasovaly nelegálně proti němu.


Putin láká Trumpa do Moskvy. Návštěva Ruska by mu prý pomohla ve volební kampani


Politolog Peter Feaver z Duke University, jenž sloužil v administrativě George W. Bushe, se obává, že Trumpova rétorika podkopává důvěru voličů v demokratické instituce v zemi a je velmi neodpovědná. Pokud američtí politici začnou zpochybňovat výsledky voleb, dostávají se mimo hranici ústavy země. „Tento druh rétoriky vede velmi špatným směrem,“ varoval.

V případě, že Trump odmítne uznat výsledek prezidentských voleb, může by to vyústit ve vleklou ústavní krizi. „Pokud odmítne přijmout výsledky voleb, mohlo by to aktivizovat bílé nacionalisty,“ obává se Heidi Bierichová z organizace Southern Poverty Law Center v Alabamě, jež se specializuje na rasové útoky ve Spojených státech.

Dále čtěte:

Kdo platil Stormy Daniels? Trump má předložit daňová přiznání z posledních 8 let

Krach, jaký svět neviděl. Trump varuje před propadem trhu, pokud nebude znovu zvolen

Trump věří, že může odvolat šéfa Fedu kvůli odlišnému názoru na měnovou politiku

Šesti z deseti Američanů se nelíbí, jak Trump vykonává úřad prezidenta

Sandersova kosa: kandidát na prezidenta chce nejbohatší Američany zdanit sazbou 97,5 procenta

BRAND24

Chceme pravdu. V USA sílí hlasy za odtajnění informací o UFO

UFO, ilustrační obrázek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).