Menu Zavřít

Trump na summitu G7 hájil cla, ostatní členy nepřesvědčil

9. 6. 2018
Autor: čtk

Páteční jednání na summitu sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa (G7) v Kanadě nepřineslo žádnou naději na rychlé řešení obchodního sporu ohledně zavedení amerických cel na dovoz oceli a hliníku, které postihlo mimo jiné Kanadu a Evropskou unii.

Konflikt mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ostatními lídry se naopak vyostřil kvůli Trumpovu prohlášení, že na summitu postrádá Rusko, které bylo ze skupiny vyřazeno po okupaci ukrajinského Krymu. G7 se přitom chystá zavázat ke spolupráci s cílem zabránit cizím státům vměšovat se do voleb, což je vnímáno jako krok namířený právě proti Rusku.

Podle diplomatů není zatím jasné ani to, zda se účastníci schůzky kvůli zásadním názorovým rozepřím shodnou na společném závěrečném prohlášení, uvedly tiskové agentury.

Trump během pátečních jednání zavedení cel obhajoval a kritizoval vysoký obchodní přebytek států G7 ve vztahu k USA. Představitelé ostatních zemí americkému prezidentovi oponovali a předložili naopak argumenty pro zrušení cel.


Jak se proclila ocel. Spor Číny a USA může způsobit i války

 Čínský export


„Trump prezentoval svá čísla a ostatní vůdci zase ta jejich. Podle očekávání (Trump) neustoupil. Pravděpodobně to není proto, že by nerozuměl, ale kvůli domácí politice,“ prohlásil podle agentury Reuters nejmenovaný činitel, který jednání sledoval. „Bylo to v podstatě šest proti jednomu,“ citoval jednoho z diplomatů deník The Guardian.

Sám Trump přitom dosavadní jednání prezentuje jako úspěšná. Po schůzkách s kanadským premiérem Justinem Trudeauem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem hovořil o tom, že dosáhl „značného pokroku“. Podle diplomatů se však řešení sporu o cla nepřiblížilo ani o kousek, uvedl The Guardian.


Jak americká cla postihnou české firmy?

Dopad amerických cel na ocel a hliník: český obchod s USA klesne o dvě miliardy

 Ocelárna, ilustrační foto


Macron i Trudeau už ve čtvrtek uvedli, že ostatní členové skupiny G7 jsou připraveni podepsat dohodu mezi sebou, bude-li to třeba. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nabídl, že přijede do Washingtonu, aby mohly obě strany vypracovat společnou analýzu a vyřešit vzájemný spor smírně. Juncker se spolu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem schůzky G7 v Kanadě účastní za Evropskou unii.

Představitelé zemí G7, kterými jsou USA, Kanada, Japonsko, Itálie, Francie, Německo, Británie a také Evropská unie jako celek jednají v La Malbaie v kanadské provincii Québec v poněkud napjaté atmosféře nejen kvůli obchodnímu sporu, ale i kvůli rozepřím v politických otázkách. Podle tiskových agentur se na summitu kvůli vzájemnému nesouladu neočekává ani závěrečné prohlášení. Trump ale v pátek vyjádřil přesvědčení, že možnost vydání společného komuniké stále existuje. „Věřím tomu, že společné prohlášení bude,“ řekl šéf Bílého domu novinářům po setkání s kanadským premiérem.

BRAND24

Německá kancléřka Angela Merkelová ale tak optimistická nebyla. Pokud se země neshodnou, pak bude podle ní čestné to přiznat a nevytvářet dojem, že je vše v pořádku.¨

Dále čtěte:

EU by mohla zavést opatření na ochranu svých oceláren již v červenci

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Chce to ocelové nervy. Trumpova cla zasáhnou i české oceláře

Obchodní válka s Čínou není problém, tvrdí profesor ekonomie Taylor


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).