Menu Zavřít

Dopad amerických cel na ocel a hliník: český obchod s USA klesne o dvě miliardy

1. 6. 2018
Autor: Archiv MF

Zavedení amerických cel na ocel a hliník bude mít dopad na českých obchod v hodnotě téměř dvou miliard korun, tedy 2,4 procenta celkového vývozu do USA, uvedl dnes řekl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. Pro českou ekonomiku bude dopad marginální, analytik portálu capitalinked.com Radim Dohnal odhadl snížení růstu HDP o méně než 0,1 procenta.

Spojené státy začaly ode dneška uplatňovat cla 25 procent na ocel a deset procent na hliník na dovoz z EU, Kanady a Mexika. USA zavedly nová cla na ocel a hliník 23. března. EU měla dosud z placení těchto poplatků výjimku. Brusel varoval, že v případě uvalení cel přikročí k odvetným opatřením.

Podstatnější by podle Dohnala bylo, kdyby se obchodní válka rozšířila na exporty automobilů z EU do USA. To by dopad na český HDP mohl dosáhnout i několik jednotek procent. „A bohužel by dopadl hůře na regiony, kde jsou takzvané montovny, jako je Česko,“ podotkl.

V případě odvetných opatření EU, která by mohla mít za následek cla na 'dovoz německých aut', jak americký prezident Donald Trump často zmiňuje, bude dopad na české automobilky okrajový, míní Červenka. Hlavními odbytišti tuzemských automobilek jsou trhy v západní Evropě a v menší míře v Asii. A v případě asijských trhů panuje na obou stranách silná snaha obchodní vztahy nadále prohlubovat.


Jak se proclila ocel. Spor Číny a USA může způsobit i války

 Čínský export


Z pohledu celé ekonomiky neznamenají cla na ocel a hliník velké číslo, uvedl Červenka. Ale silně bude podle něj zasažen ocelářský průmysl potažmo odvětví výroby základních kovů, který se v Česku koncentruje na Ostravsku. „Jsou to bohužel sektory, které jsou dlouhodobě v útlumu,“ podotkla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

BRAND24

Ceny komodit zatím na obchodní válku zásadně nereagovaly. Zlato zdražilo proti čtvrtku o tři dolary na dnešních zhruba 1299 dolarů za unci, stříbro je na stejných hodnotách. „Pro českého investora se zatím nic nemění, zlato se v těchto dnech pohybuje na letošních minimech, ale v dalších dnech lze ale očekávat nárůst cen právě v důsledku rostoucích sporů mezi USA a EU. Zlato letos pravděpodobně dosáhne 1500 dolarů za unci,“ odhadl analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba.

Dále čtěte:

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Chce to ocelové nervy. Trumpova cla zasáhnou i české oceláře

Obchodní válka s Čínou není problém, tvrdí profesor ekonomie Taylor


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).