Menu Zavřít

Trikolóra ulovila další známé jméno. V Praze jí pomáhá antropolog Budil

3. 9. 2019
Autor: Michael Tomeš, archiv Mladá fronta

Hnutí Trikolóra, které založil bývalý poslanec a školský expert ODS Václav Klaus mladší, se za tři měsíce svého fungování výrazně rozrostlo. Po celé zemi už má více než osm tisíc registrovaných příznivců, z nichž se značná část v příštích týdnech a měsících stane členy hnutí. Mezi novými tvářemi Trikolóry jsou i některá známá jména z české politiky a veřejného života, ale i lidé, kteří dosud v žádné politické straně nepůsobili.

Velkým úlovkem Trikolóry je například známý český antropolog, profesor Ivo Budil, který byl v minulosti děkanem Filozofické fakulty Západočeské univerzity a také jejím prorektorem. Před dvanácti lety na tuto funkci rezignoval poté, co byl obviněn z plagiátorství. Univerzitní etická komise však žádné pochybení neshledala.

Budil je od roku 2018 prezidentem Společnosti pro vědy a umění. V letech 2010 až 2015 byl mimo jiné předsedou místní skupiny Křesťanské akademie v Plzni. V letech 2014 až 2018 předsedal Komisi pro partnerská města a evropské záležitosti plzeňského magistrátu jako nestraník za KDU-ČSL. Nyní se stal členem Trikolóry a současně působí jako oblastní koordinátor vznikajícího hnutí pro Prahu 4.

Uvažujete o tom, že byste volili stranu Trikolóra?

Podle svých slov se začal politicky angažovat, protože je zklamán z polistopadového vývoje. „Hnutí Trikolóra proto chápu jako reformní a morální sílu vyzařující pozitivní energii, která se pokusí dostat Českou republiku v hierarchii světového ekonomického řádu na takové důstojné místo, jež jí vzhledem k dlouhodobé průmyslové tradici náleží, a která prostřednictvím radikální obnovy demokracie a svobody organicky naváže na slavná vzepětí českého národa v letech 1918, 1968 a 1989,” vysvětluje Budil svou motivaci.

Český národ podle něj musí znovu zažít pocit úspěchu, který „vzejde z impozantní hospodářské, intelektuální a morální obnovy české společnosti, na níž by se mělo hnutí Trikolóra podílet”.

Budil nedávno vystoupil jako řečník ve společnosti například předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase na akci české ultrapravicové a nacionálně-konzervativní scény s názvem „Vlastenecké setkání“ na zámku Příčovy u Sedlčan, kterou spolupořádaly Nadační fond Má vlast Michala Semína, místopředsedy Akce D.O.S.T., Sdružení přátel bílého heterosexuálního muže, konspirační časopis Šifra či proruský online kanál Raptor TV.

S hnutím Trikolóra by rádi spolupracovali také bývalí poslanci za ODS Helena Mallotová, Simeon Karamazov, Jaroslav Zvěřina nebo Zdeněk Prosek, taktéž někdejší dlouholetý plzeňský primátor. Spojit své síly s Trikolórou chtějí také dva bývalí vrcholoví sportovci: někdejší fotbalista Josef Němec na Karlovarsku nebo hokejista Aleš Dvořák v jižních Čechách. Kromě nich začali s Trikolórou spolupracovat také bývalí ministři Josef Dobeš, Jan Kohout či Miroslav Kostelka.

BRAND24

Celý článek najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vyšlo 2. září. V elektronické verzi ke stažení v App Store a na www.alza.cz/euro

 Euro 36/19

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).