Menu Zavřít

Sobotka končí ve vysoké politice. V dubnu rezignuje na mandát poslance

22. 3. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Bývalý premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka skončí s vysokou politikou. K 1. dubnu rezignuje na mandát poslance. Rozhodnutí označil za osobní. Ve Sněmovně by ho měl nahradit bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, který se po volbách stal tajemníkem poslanců strany.

Sobotka uvedl, že k rozhodnutí mnoho měsíců směřoval, vedly ho k němu osobní důvody. „V aktivní politice jsem strávil téměř čtvrt století, z toho celkem osm let v soc. dem. vládách, a nyní cítím, že mám ve svém věku zřejmě poslední šanci vydat se - ještě v plné síle - úplně jinou životní cestou,“ napsal na facebooku. Konkrétní plány o své budoucnosti zatím nemá, jasno by chtěl mít v příštím roce. Do té doby se chce věnovat rodině a vzdělávání.

Političtí soupeři ČSSD v reakci na Sobotkovo oznámení vyzdvihovali, že někdejší předseda ČSSD vedl politiku založenou na programu. Předseda Pirátů Ivan Bartoš rozhodnutím překvapený nebyl, podle něj je důsledkem toho, že ČSSD vede jednání o vládě s ANO, jehož předseda Andrej Babiš stojí za Sobotkovým politickým pádem. Babiš Sobotkův konec ve vrcholné politice nechtěl komentovat.

Politologové se domnívají, že Sobotku mohly vést k odchodu ze Sněmovny osobní vyčerpání z politiky, neúspěchy v posledních měsících, i nechuť ve Sněmovně podpořit možnou vládu ČSSD s ANO. Připomněli také, že Sobotka byl po Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi třetím premiérem, který s vládou vydržel do konce volebního období.

Sobotka loni v červnu kvůli klesajícím preferencím opustil funkci předsedy ČSSD, kterou vedl od roku 2011. Přestože do voleb po jeho konci vedl sociální demokracii tehdejší šéf diplomacie Lubomír Zaorálek, řada straníků označuje hlavně Sobotku a jeho vedení za strůjce neúspěchu ČSSD v loňských volbách do Sněmovny, kdy ČSSD získala sedm procent. Sobotkovým nástupcem ve funkci předsedy ČSSD se před měsícem stal Jan Hamáček.

BRAND24

Sobotkův odchod bude čtvrtou změnou ve složení Sněmovny od voleb. Hned na ustavující schůzi 24. listopadu se mandátů vzdali středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), její liberecký kolega Martin Půta (STAN) i bývalý senátor Jiří Hlavatý (za ANO).

Bohuslav Sobotka v politice
Politická kariéra: krátce po ukončení studií byl v roce 1996 poprvé zvolen do Poslanecké sněmovny na jihomoravské kandidátce ČSSD; byl mj. předsedou rozpočtového výboru, předsedou mandátového a imunitního výboru, předsedou klubu ČSSD a členem organizačního a rozpočtového výboru; od července 2002 do září 2006 byl ministrem financí, byl i místopředsedou vlády pro ekonomiku (2003 až 2004) a prvním místopředsedou vlády (2005 až 2006); od ledna 2014 do prosince 2017 byl předsedou vlády; působil také v komunální politice, byl zastupitelem Slavkova u Brna.
Členství v politických stranách: členem ČSSD je od prosince 1989, o rok později stál u zrodu Mladých sociálních demokratů; v letech 2001 až 2002 byl předsedou jihomoravské organizace ČSSD, od března 2005 do března 2011 statutárním místopředsedou ČSSD (po odstoupení předsedy Stanislava Grosse v září 2005 převzal z titulu funkce až do května 2006 vedení strany, stejná situace nastala v červnu 2010 po volbách a rezignaci tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka); předsedou strany byl zvolen v březnu 2011, funkci obhájil v březnu 2013, v březnu 2015 a naposledy v březnu 2017; v červnu 2017 se funkce předsedy ČSSD vzdal.

Dále čtěte:

Ředitelka Státního pozemkového úřadu Maradová skončí. Chce přispět ke koaličním jednáním

Sobotka: Babiš chce ovládnout bezpečnostní sbory

Komentář: Ejdž ár Andrej

Makáme i v demisi. Letos se budou měnit daňové zákony, odpadový i horní zákon


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).