Menu Zavřít

Sobotka: Babiš chce ovládnout bezpečnostní sbory

15. 3. 2018
Autor: čtk

Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi se podle bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně jejich generální inspekce. Sobotka to řekl novinářům při odchodu z dnešního jednání sněmovního bezpečnostního výboru o situaci v Generální inspekci bezpečnostních sborů. Bývalý ministerský předseda varoval, že právní stát nahradí systém Babišovy osobní moci.

Babiš poslancům oznámil, že dočasně zprostí výkonu služby ředitele inspekce Michala Murína, v něhož nemá důvěru.

„Ve skutečnosti jde o to, že vláda, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny, vláda, která je v demisi a vláda, v jejímž čele je člověk, který je sám trestně stíhaný, se v tuto chvíli snaží dehonestovat šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů a dosáhnout změny ve vedení jedné z důležitých institucí státu,“ prohlásil Sobotka.

Bývalý ministerský předseda soudí, že Babiš začal vést vůči Murínovi diskreditační kampaň, jak o tom mluvil Murín potom, co po něm Babiš chtěl, aby rezignoval. Ředitel inspekce odchod odmítl. „Teď jsme v té fázi ostudy. Tohle je vrtěti psem,“ uvedl Sobotka.


Čtěte komentář Pavla Párala: Andrej Budovatel

 Páral


Na svém twitterovém účtu dnes v podvečer Sobotka varoval před tím, že podobný osud jako Murína může v budoucnu postihnout i policejního prezidenta, nejvyššího státního zástupce a ředitele tajných služeb. „Na každého se nějaká špína vymyslí. Právní stát nahradí systém osobní moci AB,“ domnívá se Sobotka.

Babiš se rozhodl zprostit Murína výkonu služby i na základě dokumentů státních zástupců, kteří práci inspekce kritizují. „Pan Murín se zpronevěřil všemu, své instituci, kterou řídí, zákonu, služební kázni a služebnímu slibu,“ řekl premiér. Zpochybnil i hospodaření inspekce.

BRAND24

Sobotku nařkl Babiš z toho, že Murína kryje, když s ním na základě dokumentu olomouckého vrchního státního zastupitelství nezahájil kázeňské řízení. Sobotka zopakoval, že k zahájení řízení nebyly důvody. Ani po dnešní vystoupení státní zástupců ve výboru by jak uvedl, tehdejší rozhodnutí nezměnil. Stará záležitost byla podle Sobotky nyní „účelově vytažena“, protože se Babiš podle něho ocitl v argumentační nouzi.

Dále čtěte:

Důvěra ve vládu v únoru vzrostla na 38 procent. Polepšily si i obě parlamentní komory

Babiš zvažuje, že znovu osloví ODS. Hamáček hrozí ukončením jednání s ANO

Babiš zůstává nejoblíbenějším stranickým předsedou, za ním jsou Bartoš a Okamura

Komentář: Ejdž ár Andrej

Makáme i v demisi. Letos se budou měnit daňové zákony, odpadový i horní zákon


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).