Menu Zavřít

Senát vytvořil komisi k vyhodnocení auditů ohledně Babiše a Tomana

13. 6. 2019
Autor: Petr Horník / Právo / Profimedia

Senát ustavil komisi k vyhodnocení unijních auditů týkajících se premiéra Andreje Babiše a vyplácení evropských dotací do českého zemědělství. Dvanáctičlennou komisi, která nebude vyšetřovací, má řídit Zdeněk Nytra z klubu ODS. Je jediným kandidátem. Horní komora o něm dnes rozhodne v tajných volbách.

Návrh na zřízení komise podpořilo 52 z 57 přítomných členů horní komory. Pro byli všichni hlasující zástupci hnutí ANO, naopak pět ze šesti přítomných zástupců vládní ČSSD se hlasování zdrželo; z klubu sociální demokracie byl pro jen Miroslav Antl. Složení komise pak Senát schválil takřka jednomyslně až na Pavla Štohla (ČSSD), který se hlasování zdržel. V komisi je zastoupeno rovným dílem všech šest senátorských frakcí.

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu Evropské komise odejít z politiky?

Komise má podle předsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila působit do konce ledna příštího roku, její mandát ale v případě potřeby může být prodloužen. Jejím cílem bude shromažďovat informace týkající se auditních zpráv Evropské komise. Podle návrhu zprávy, kterou zveřejnila média, je Babiš kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, Babiš má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz Evropské unie.

Komise by se mohla zabývat chystaným českým stanoviskem k auditům upozorňujícím na možný střet zájmů premiéra a také ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Má se také pokusit porovnat současné auditní návrhy s dříve řešenými dotačními případy.

BRAND24

Otroci dotací. O závislosti Agrofertu na veřejné podpoře

Čtěte také:

Benešová chce zavést funkční období pro žalobce. Nejvyšší státní zástupce Zeman souhlasí

Komentář: Přichází drsná Mařenka

Babiš je ve střetu zájmů, tvrdí Evropská komise. Česko má vrátit část dotací pro Agrofert

Zemědělský fond stopne vyplácení dotací Agrofertu a Tomanovým podnikům

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).