Menu Zavřít

Schillerová jednala se Zemanem o rozpočtu. Prezident kvitoval růst investic, zaujal ho stravenkový paušál

21. 8. 2019
Autor: čtk

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) seznámila dnes prezidenta Miloše Zemana s vývojem vyjednávání o rozpočtu. Prezident s povděkem kvitoval růst investic, řekla po schůzce. Řešili spolu také daňové výjimky, proti kterým Zeman opakovaně vystupoval. Podle Schillerové ho zaujal návrh ministerstva financí na stravenkový paušál.

Schillerová zopakovala, že plánuje předložit rozpočet se 40miliardovým deficitem. O podobě rozpočtu chce tento týden dokončit jednání s koaliční sociální demokracií, pak bude o podpoře jednat se zástupci komunistů, kteří vládu tolerují. Ministryně financí dnes novinářům řekla, že Zeman potvrdil svůj úmysl přijít podpořit rozpočet na vládu. Kabinet by se jím měl zabývat 16. září.

O rozpočtu Schillerová se Zemanem a jeho expertním týmem jednala v Lánech již na začátku července.

Měla vláda sestavit rozpočet s nižším deficitem?

Vedle rozpočtu Schillerová s prezidentem řešila také otázku daňových výjimek. „Bavili jsme se o stravenkovém paušálu, to ho velmi zaujalo,“ řekla. Poznamenala, že Zeman návrh považuje za zajímavý nápad. Zaměstnanec by v rámci tzv. stravenkového paušálu dostával peníze na stravu přímo. Paušál by měl být alternativou k současnému režimu se stravenkami, který zůstane zachován. Odbory plán financí odmítají.

Schillerová dále Zemanovi řekla, že na rok 2020 má připraveno zrušení osvobození výher z hazardu nad 100 tisíc korun. Na rok 2021 pak připravuje větší balíček změn, novinářům je přiblížit nechtěla. „Je to otázka koaličních dohod,“ podotkla.

Přečtěte si také:

Hamáček vyjednal miliardu navíc pro policii. Peníze půjdou na nákup vozidel, provoz a platy

Plaga chce nalákat nové pedagogy. Z rozpočtu by pro ně měl dostat miliardu korun navíc

BRAND24

Petříček chce zvýšit rozpočet diplomacie o 1,5 miliardy. Peníze jsou nutné pro vládní priority

Výdaje rozpočtu a fondů by neměly překročit 1,6 bilionu korun, navrhuje ministerstvo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).