Menu Zavřít

Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině, prohlásil Zelenskyj v OSN

25. 9. 2019
Autor: čtk

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes emotivním protiválečným apelem zahájil druhý den všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN. Jeho první vystoupení na světovém fóru v úloze hlavy státu mnozí očekávali s napětím kvůli vzrušené debatě v hostitelské zemi, kde je prezident Donald Trump obviňován z politického nátlaku na Ukrajinu v zájmu své volební kampaně. Zelenskyj se ale skandálem nezabýval, jeho projev neobsahoval ani recept na válku ve východoukrajinském Donbasu.

Zelenskyj v projevu obvinil Rusko z útoků proti svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. „Žádný stát na světě se nemůže cítit bezpečný, dokud Rusko povede agresivní válku proti Ukrajině,“ prohlásil ukrajinský prezident. Poukázal na vysoký počet obětí války na východě Ukrajiny, o možnostech řešení vleklého konfliktu se ale nezmínil.

Ukrajinský prezident se vyhnul i zmínce o vztazích své země se Spojenými státy, které se v posledních dnech dostaly do centra pozornosti amerických médií. Demokraté v Kongresu zahájili proces ústavní žaloby na Trumpa, jehož obviňují ze zneužití úřadu ve prospěch své volební kampaně. Telefonátem se Zelenským chtěl podle nich Trump zneužít Ukrajinu ve volebním boji se svým demokratickým protivníkem Joem Bidenem.

Místo informace o svých kontaktech s Bílým domem, kterou mnozí očekávali, Zelenskyj trpce kritizoval systém mezinárodních vztahů, který je podle něj neefektivní a vyžaduje změnu. „Dosavadní mezinárodní bezpečnostní systém se rozpadá, je nedokonalý a je třeba ho přezkoumat. Cožpak jsou dnes národy skutečně spojené? Co je vlastně spojuje?“ položil si řečnickou otázku.

Zelenskyj upozornil, že rozpory mezi státy se dál řeší raketami, nikoli slovy. „Jaký je výsledek našich zasedání pro lidstvo? Pro leckoho je to jen politické divadlo plné dobrých předsevzetí,“ konstatoval a dodal, že je třeba bojovat za nový světový názor, „v němž nebude místo pro agresi, zlobu a nenávist“.

Esej: 20 let Vladimira Putina  Ilustrace k eseji 20 let Vladimira Putina

Dále čtěte:

Miliardáři v čele znesvářených států: Porošenko je bohatší než Putin, ale pouze oficiálně

Zvětralé šampaňské na Krymu. Podnikání na staronově ruském poloostrově je rok od roku obtížnější

Cvičiště Ukrajina. Země slouží Rusům jako testovací polygon pro kyberválku

BRAND24

Demokracie azbukou. Zelenského na Ukrajině čekají tři zásadní úkoly

„Únava z prezidenta“. Důvěra Rusů v Putina klesla nejníže za posledních 13 let

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).