Menu Zavřít

Radioaktivní rýže z Japonska? Europoslanci jdou proti Junckerovi

12. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Evropští spotřebitelé by mohli být vystaveni jídlu, které je kontaminováno radioaktivními prvky z Japonska, obávají se někteří členové Evropského parlamentu. Proto tlačí na šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, aby v připravované dohodě EU s Japonskem změnil ustanovení o dovozu potravin z ostrovů Země vycházejícího slunce.

Kontroly radioaktivity u jídla dováženého z Japonska byly zavedeny po katastrofě v jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. Nyní europoslanci výboru pro životní prostředí, zdraví a bezpečnost potravin přijali usnesení, ve kterém vyzvali Evropskou komisi, aby stáhla návrh, který má zrušit kontroly radioaktivity u vybraných potravin. Informoval o tom server FoodNavigator.

Návrh bruselské komise počítá s tím, že by se kontroly neprováděly u rýže, ryb a mořských měkkýšů. Kontroly na radioaktivitu zatím probíhají u potravin, jež pocházejí z 12 japonských prefektur, které byly vystaveny radioaktivnímu spadu po havárii.

V březnu 2011 po katastrofě ve Fukušimě japonské úřady připustily, že byly překročeny zdravotní limity v mléce z prefektury Fukušima a ve špenátu z prefektury Ibaraki. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) potraviny obsahovaly radioaktivní jód, který má poločas rozpadu 8 dní, proto zdravotní riziko hrozilo jen několik týdnů.


V Německu mají strach z belgických reaktorů:

Panika v Cáchách: kvůli belgickému reaktoru město rozdává tablety jódu

Tablety jódu mají zabránit vnitřnímu zamoření organismu.


Nový návrh Komise počítá s tím, že vybrané potraviny budou dováženy do zemí Evropské unie bez dodatečných kontrol nebo analýzy vzorků, tvrdí europoslanci výboru. Navíc ani národní vlády jednotlivých států už nebudou mít povinnost informovat Brusel o vlastních analýzách potravin z Japonska. Europoslancům chybí ve stanovisku Komise vysvětlení, proč se má od kontrol radioaktivity upustit.

I když se Junckerova komise odvolává na data japonských úřadů z let 2014, 2015 a 2016, europoslance o nich neinformovala. Rozhodnutí výboru se má projednávat na plénu ve Štrasburku v tomto týdnu.

Strategické partnerství s Japonskem

Zjednodušení obchodu mezi Japonskem a Evropskou unií je součástí dohod o ekonomickém a strategickém partnerství. V červenci sjednání obou dohod potvrdili Juncker a japonský premiér Šinzó Abe. Konkrétní znění se musí ještě doladit a dohody by mohly platit od začátku roku 2019. Jednání začala už v roce 2013.

Ekonomické partnerství má odstranit až 90 procent cel a poplatků. Evropské společnosti každoročně za přístup na japonský trh zaplatí okolo jedné miliardy eur (26 miliard korun). Naopak evropský trh se má otevřít pro japonské zboží.

Eurokomisař pro zemědělskou politiku Phil Hogan už v červenci hovořil o tom, že se jedná o nejvýznamnější dohodu EU v zemědělském sektoru. Má přinést například snížení cel na víno, hovězí maso a mléčné výrobky.

Podíl jednotlivých zemí na světovém HDP:

Jak se podílejí jednotlivé regiony na globálním HDP.

Objem exportu ze zemí EU do Japonska, třetí největší ekonomiky světa, by se měl zvýšit o třetinu. Nyní je na úrovni 86 miliard eur (2,2 bilionu korun).

Japonsko se stále z jaderné havárie ve Fukušimě způsobené zemětřesením vzpamatovává. Po katastrofě odpojilo veškeré jaderné elektrárny z provozu. Na opětovné uvedení do provozu čeká 42 reaktorů, 5 jich bylo již spuštěno. Před jadernou havárií jich bylo v provozu 54.

Jaderné elektrárny v Japonsku:

Jaderné elektrárny v Japonsku.

Nyní i firma Tepco (Tokyo Electric Power Company), která provozovala elektrárnu ve Fukušimě, má v nejbližších dnech dostat povolení k otevření elektrárny Kašiwazaki-Kariwa v prefektuře Niigata.

I když byla elektrárna předělána a splňuje vyšší nároky na bezpečnost, v okolí lidé proti jaderným blokům protestují, uvedl německý Frankfurter Allgemeine Zeitung. Spuštění se může protáhnout na několik let, upozornil německý deník.

BRAND24

Související články:

Šest let po Fukušimě: jádro štěpí Japonce

O uran bude zájem. Jádro slaví úspěch v Číně, Indii i v Japonsku

Školáci roznášení potraviny lidem ubytovaným v


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).