Menu Zavřít

Prezident Liberlandu Jedlička: Přesvědčuji kongresmany, aby nás Amerika uznala

17. 10. 2018
Autor: Pavel Šinagl

V současnosti vzniká první liberlandská banka napojená do bankovního systému skrze Česko a Lichtenštejnsko, říká Vít Jedlička, samozvaný prezident Svobodné republiky Liberland. Tedy státu, který zatím žádná země neuznala. Nezávislost vyhlásil Jedlička v dubnu 2015 na území mezi Chorvatskem a Srbskem na západním břehu Dunaje.

Už vaše území Liberlandu nikdo nezpochybňuje?

Srbové s tím nemají problém. Hned na začátku nám řekli, že se nejedná o území Srbska, což je důležité, protože na všech světových mapách je to označeno jako srbské území. Ale Chorvati se začali lehce cukat. Obklíčili nás po čtrnácti dnech v Liberlandu a od té doby nám ho hlídají, což také není špatný status, že máme bezpečnost zadarmo.

Uznala vás nějaká země?

Teď zrovna jedu do Somalilandu (území severního Somálska, jehož obyvatelé vyhlásili nezávislost v roce 1991, nikdo je však od té doby neuznal, pozn. red.), kde jsme si otevřeli ambasádu, máme tam dobré vztahy. Žije tam pět milionů lidí, země je to větší než Velká Británie.

Kolik máte obyvatel?

Je nás už 550 tisíc. Máme asi 118 žádostí o otevření byznysu, takže budou u nás moct provozovat firmu, stanou se součástí komunity. My je podpoříme i tak, že dáme vědět ostatním Liberlanďanům, je to pro ně marketing. Pomůže to i nám, protože ekosystém začne víc fungovat. Teď se tvoří první liberlandská banka, napojená do bankovního systému skrze Česko a Lichtenštejnsko. Dělají to Liberlanďané, já v tom nemám prsty. Chceme, aby stát do byznysu zasahoval co nejméně.

Z čeho Liberland žije?

Máme dobrovolné daně. Občané přispěli dost v bitcoinech, je to poměrně velká částka, protože jeho hodnota vyrostla. Je to asi 350 bitcoinů (přes 50 milionů korun). Rozhodli jsme se, že budeme celý státní rozpočet držet v kryptoměnách. V souladu se státním rozpočtem máme nějaké výdaje. Máme ministerstvo financí, které dělá reporty.

Máme také plány od Liberlanďanů, že nám zainvestují asi 30 miliard dolarů. Všechny futuristické koncepty, které nám pro Liberland architekti z celého světa navrhli, jsou realizovatelné. Máme území třikrát větší než Monako, máme 7 kilometrů čtverečních.


Kurdové v Sýrii chtějí na kryptoměnách vybudovat anarchistický stát

Kurdské jednotky YPG, ilustrační foto


Máte už nějakou infrastrukturu?

Stavíme pouze na řece, abychom zajistili, že nebude problém s povodněmi. Minimálně 20 milionů dolarů je nyní k dispozici pro rozvoj. Přispívají nám i velcí byznysmeni.

Vy jste tedy prezident Liberlandu a platí vás z rozpočtu?

Ne. Měl jsem to štěstí, že jsem dobře zainvestoval do kryptoměn. Kryptoměnám věřím podstatně víc než penězům, které vydávají státy. Je normální, že kryptoměny jsou volatilní. Musíte přesouvat peníze mezi kryptoměnami, které mají budoucnost. Například Monero je jasná volba pro lidi, kteří věděli, že anonymita je v kryptoměnách velmi ceněný artikl. Spousta lidí, kteří to na začátku odhadli, se stali bohatými. Stejné je to s ethereem.

Jaké máte plány?

Za měsíc bychom rádi rozjeli pilot decentralizovaného systému spravedlnosti, který bude fungovat na měně ethereum. Máme partnery Kleros (společnost, která nabízí softwarové prostředí na řešení sporů, pozn. red.). Máme ústavu i zákony a spolupráci s Klerosem ještě definujeme.

Bude to fungovat tak, že se v Liberlandu kvalifikují soudci do určitých kategorií. A na základě těchto kategorií budou podle reputace vybráni k řešení konkrétních případů. Takže když někdo někoho zažaluje za komerční podfuk, automaticky se případu přidělí soudce, který ho bude řešit na blockchainu. Vždycky budou minimálně tři soudci. Když se někdo odvolá, bude jich šest, a když ještě jednou, bude jich 12, náhodně vybraných soudců. Ale bude to vždy stát peníze navíc pro ty, kdo se odvolávají.

Chceme to udělat tak, aby v nás měli zahraniční investoři plnou důvěru a mohli se odvolat k dubajskému mezinárodnímu soudu, kde jsou standardní arbitři a na který je byznysový svět zvyklý.

To zní ambiciózně…

Dalším projektem je pak interface pro decentralizované autonomní organizace. Na jedné platformě v něm bude probíhat správa peněz, volby, rozhodování o zákonech. Volit budou zároveň občané a akcionáři, tj. lidé, kteří koupí náš token a zaplatí jím daň. Člověk, který má víc akcií, má i větší volební právo.

To není moc rovnostářské.

My nejsme moc rovnostářští. Myslíme si, že rozhodovat by měli lidé, kteří stát vybudovali. Představte si, že zaplatíte 20 milionů na daních v Česku a máte úplně stejné volební právo jako člověk, který vykradl banku a zabil čtyři lidi. To podle mě není v pořádku a podle toho pak volby vypadají. Někteří lidé pak žijí jen ze systému a dávají hlasy těm, kteří jim posílají nejvíc peněz.

Jak funguje blockchain:

Jak pak ošetříte to, aby člověk se silným volebním právem neovlivňoval zpětně ve svůj prospěch zákony?

Máme dvojitou demokracii, kde většina občanů může takového oligarchů jednoduše zastavit, protože aby něco prošlo, musí pro to hlasovat většina akcionářů i občanů. Můžete získat velkou moc jako akcionář, ale nemůžete jít proti většině občanů.

Jak se může člověk stát občanem?

Musíte něco přispět. Dnes už vydáváme standardní pasové doklady. Od února budeme mít na prestižním místě v centru Prahy ambasádu. Máme reprezentaci ve sto státech na světě, máme asi deset vesniček, které jsou složeny jen z Liberlanďanů.

BRAND24

Hledáme podporu v americkém Senátu i Kongresu. Měli jsme před dvěma týdny velkou akci v Trump hotelu ve Washingtonu D. C., kam dorazila spousta kongresmanů, víc než jsme čekali. V Americe se bavím s kongresmany, aby nás podpořili a uznali nás. Pak už by se to šířilo jako lavina do ostatních států. Máme mezi kongresmany už spoustu podporovatelů.

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Maduro zamyká Venezuelu. Nový pas stojí čtyři mzdy, platit lze jen kryptoměnou

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

Čínský umělec Aj Wej-wej založil kryptoměnu, aby upozornil na cenu lidského života

I chudí mají právo na bitcoin. Aplikace pro těžbu notebookem má úspěch i v Africe

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).