Menu Zavřít

Daň nulové tolerance k migrantům: američtí pohraničníci se hroutí, sebevražd přibývá

5. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Duševní kondice amerických pohraničníků, kteří slouží na hranici s Mexikem, se dramaticky zhoršuje. Jsou přetížení, vystaveni vysoké úrovni stresu. Počet sebevražd se v posledních letech zvýšil.

Zaměstnanci americké agentury Customs and Border Protection (CBP) se hroutí. Stovky tisíc migrantů, kteří se každý rok snaží ilegálně překročit hranici, zvyšují přetížení pohraničníků. Státní zaměstnanci jsou vystresovaní, slouží mnoho hodin přesčas.

Finanční problémy agentury a kritika médií kvůli špatnému zacházení s uprchlíky, zejména s dětmi, přispívá k tomu, že se počet sebevražd v této agentuře v posledních třech letech dramaticky zvýšil a přesáhl počet úmrtí, které souvisí s výkonem služby. Mezi roky 2007 a 2018 spáchalo sebevraždu přes sto zaměstnanců. Také pracovní morálka mezi důstojníky je velmi nízká, napsal web Quartz.

V květnu agentura požádala o dodatečnou sumu ve výši 2,1 milionu dolarů na asistenční program, který má pomoci zaměstnancům zvládat problémy související s prací nebo v osobním životě, přiznal úřad. Situace se zhoršila hlavně za poslední rok, kdy se také zvýšil počet dětí a rodin ze středoamerických států, kteří nelegálně překračují jižní hranici Spojených států.


Trump nemůže použít peníze Pentagonu na stavbu zdi na hranici s Mexikem, rozhodl odvolací soud


Zástupci odborů i bývalí zaměstnanci varují, že je CBP značně personálně oslabená, její zaměstnanci jsou vyčerpaní. Služby přesčas jsou pro všechny povinné. „Byl jsem přesvědčen, že katastrofální politika oddělování dětí od rodičů bude mít negativní dopad na zaměstnance CBP. Nesouhlasili s tím, aby byly dvouleté děti odebírány matkám,“ prohlásil k psychické zátěži pohraničníků bývalý šéf agentury Gil Kerlikowske, který v úřadu skončil při nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu.

Odborový šéf svazu zaměstnanců ve státní správě Tony Reardon, jenž zastupuje i pohraničníky, potvrdil, že zaměstnanci agentury jsou pod větším tlakem, než tomu bylo v minulých letech. Pod novou strategií, která vyžaduje nekompromisní postoj vůči uprchlíkům, se často hroutí.

Morálce nepřidávají ani služby navíc. Není čas na regeneraci, řekl důstojník Vincent Salgado, který slouží na hranici v Kalifornii. „Morálka je hodně dole,“ přiznal. Reardon dodal, že strážci hranice řeší pracovní problémy i tím, že odejdou od své rodiny. Salgado potvrdil, že zaměstnanci agentury musí sloužit až třikrát týdně dvojité směny, jež trvají 16 hodin. „To znamená méně času doma, nemáte příležitost vidět členy rodiny,“ popsal těžkosti pohraničníků.

Dále čtěte:

Vědci radí Trumpovi: Místo zdi postavte na hranici s Mexikem solární a větrné parky

Ukončete shutdown, nestavte zeď. Trumpa zradili šerifové z Texasu a Arizony

Všechny zdi světa. „Donaldův val“ má mnoho předchůdců

BRAND24

Díra v plotě: Německo zablokovalo mamutí projekt Saúdů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).