Menu Zavřít

Pracuje jen deset procent z nich, za komunismu netrpěli, řekl Zeman o Romech

5. 10. 2018
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman trvá na svých výrocích o nezaměstnaných Romech. V reakci na stovky fotografií z pracovního prostředí, které začali Romové zveřejňovat na facebooku, dnes uvedl, že jde o iniciativu desetiny romské populace. Proti Zemanovým slovům se ohradila organizace Romea. Podle Moniky Mihaličkové z Romey údaje ukazují, že velká část Romů pracuje a většinu nezaměstnaných v Česku netvoří.

„Na základě mých návštěv v takzvaných vyloučených lokalitách jsem dospěl k názoru, který mně sdělovali starostové a další komunální představitelé, že 90 procent Romů v těchto oblastech nepracuje. Jsem rád, že jsem dostal fotografie oněch deseti procent, a děkuji za ně,“ uvedl.

Na dotaz, zda by nemohl působit pozitivněji, Zeman odpověděl, že když pochválí desetinu Romů, jde o vstřícnou reakci. Před týdnem v Olomouckém kraji uvedl, že nezaměstnaní v jedné z navštívených obcí jsou právě Romové. Romové a Romky pak na facebooku zveřejnili stovky svých fotografií, které je zachycují v práci. Výzvu k umísťování snímků na sociální sítě sdílela i Romea.

V Česku je podle poslední zprávy o stavu romské menšiny kolem 240 tisíc Romů. Polovina z nich žije ve vyloučení v ghettech. Druhou polovinu tvoří romská inteligence a střední třída. Řada jejích příslušníků se i přes vyšší vzdělání, úspěch v práci, dostatečné příjmy a nezadluženost setkává s nesnášenlivostí a diskriminací jen kvůli svému romskému původu, uvádí výroční zpráva.

„Pan prezident Zeman dnes opět lhal, když tvrdil, že 90 procent Romů v České republice nepracuje,“ uvedla bývalá romská poslankyně a členka organizace Romea Monika Mihaličková. Podle ní ze 120 tisíc Romů z chudinských lokalit je asi 75 tisíc v ekonomicky aktivním věku a z nich podle zjištění z roku 2015 práci nemělo asi 50 tisíc. Na konci roku 2015 evidovaly úřady práce 453 100 nezaměstnaných, letos v srpnu jich bylo 230 500. Podle Mihaličkové je z počtů jasné, že většina nezaměstnaných Romové nejsou.

Prezident minulý týden v Olomouckém kraji řekl, že rozhodně není přítelem komunismu, ale že tehdy Romové museli pracovat. „A většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ prohlásil Zeman v Kojetíně. „Kromě toho tam byl takový systém, že ty romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje,“ dodal prezident.

Po odevzdání volebního lístku v komunálních volbách Zeman novinářům řekl, že si váží Romů, kteří pracují. „Dokonce si vzpomínám na restauraci v Karviné, která patřila dvěma romským bratrům, tam jsem chodil, bylo tam čisto, dobrá kuchyně. Problém je to, že je to těch deset procent,“ řekl. Kritizoval, že se řada Romů ke své národnosti nehlásí ve sčítání lidu. Odmítl, že by to mohlo být ze strachu. „Pokud jde o komunistickou (minulost), na rozdíl od jiných za komunistů Romové zase tak moc netrpěli,“ dodal.


Čisté ruce, Bamberg, Hitler gentleman aneb Všechny Zemanovy virózy

 Prezident České republiky Miloš Zeman


Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) Zemana za jeho slova ostře kritizovalo. Podle něj jsou prezidentovy výroky rasistické a přispívají k vyvolání strachu a nenávisti, což může ohrozit bezpečnost lidí. ERRC míní, že by měla česká hlava státu kvůli své rétorice odstoupit.

BRAND24

Prezidentova slova odsoudil předseda TOP 09 a lídr na pražského primátora kandidátky Spojené síly pro Prahu Jiří Pospíšil. „Pan prezident má celou řadu výroků, kdy už je dávno za hranou, proto mě tyto výroky u něj nepřekvapují. Je naprosto nepřijatelné, aby se prezident republiky takto vyjadřoval o určité etnické menšině a vytvářel principy kolektivní viny. Jeho výroky jsou v jakémkoliv alespoň trochu demokratickém světě nepřijatelné,“ řekl Pospíšil.

Dále čtěte:

Komentář: S tebou jo a s tebou ne aneb Zemanova volenka

Inspekce udělila napomenutí kvůli spálení trenýrek na Hradě. Proti komu řízení vedla, nesdělila

Za prezidenta odpovídá stát, zdůvodnil soud verdikt v kauze Peroutka

Esej: Bez výsad velkých

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).