Menu Zavřít

Odboráři chtějí růst mezd a zkrácení pracovní doby. Na sjezdu si zvolí nové vedení

27. 4. 2018
Autor: čtk

V Praze začal dnes dvoudenní sjezd největší odborové centrály v Česku. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), která zastřešuje 29 svazů s asi 310 tisíc členů, si zvolí na další čtyři roky vedení a stanoví svou další strategii. Odbory chtějí tlačit na zkrácení pracovní doby o 2,5 hodiny týdně a na růst mezd. Požadovat budou zvýšení minimální mzdy z 12 200 na 13 700 korun od ledna.

„Česká republika se nenachází tam, kde si nezaslouží. Myslíme si, že mzda ve výši deset eur včetně odvodů v zemi, která má slušný výkon ekonomiky, není v pořádku. Čeští zaměstnanci mají rozhodně na víc,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula.. Dodal, že odboráři budou „nekompromisně vyjednávat“ o dalším navýšení mezd. U minimální mzdy budou požadovat růst o 1500 korun od ledna.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se růstu minimální mzdy o požadovanou částku nebrání. „Principiálně s tím nemám problém,“ řekl novinářům Babiš. Podle něj je výše nejnižšího výdělku otázkou dohody mezi odboráři a zaměstnavatelskými svazy.

Zaměstnavatelé požadují, aby zvyšování minimální mzdy mělo jasná pravidla a bylo předvídatelné. Svaz průmyslu a dopravy už dříve uvedl, že by se růst měl navázat na vývoj průměrné mzdy, HDP a cen. O vytvoření pravidel usilovala i hospodářská komora. Podle Babiše se nyní vede diskuse o nastavení „vztahu mezi minimální a průměrnou mzdou“. Podle záměrů ministerstva práce by se pravidla pro stanovení měla dostat do připravované novely zákoníku práce.


Premiér v demisi vystoupil na sjezdu ČMKOS:

Největší potíž Česka je nízká nezaměstnanost a málo pracovníků, míní Babiš

 Předseda vlády v demisi Andrej Babiš  na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů


Odbory podle Středuly podporují vstup Česka do eurozóny. Česko by však nemělo euro přijímat teď, ale až po posílení koruny za lepšího kurzu, řekl Středula. Loni ve čtvrtém čtvrtletí dosahoval průměrný výdělek v Česku 31 646 korun. Podle Středuly při kurzu 27 korun by průměrný zaměstnanec v Česku vydělal 1172 eur, při kurzu 24,30 korun za euro by to bylo 1302 eur a při kurzu 21,60 pak 1465 eur. „Mít a nemít 300 eur je opravdu vysoká kupní síla,“ dodal Středula.

Babiš řekl, že nyní je proti vstupu do eurozóny. Vlastní měna je podle něj vhodný nástroj pro řešení případné hospodářské krize. Skepticky se postavil i k posilování koruny. Kdyby koruna posílila na úroveň 18 až 19 korun za euro, mohlo by to podle něj ohrozit český vývoz.

Odboráři budou odpoledne volit vedení centrály na příští čtyři roky. Jediným kandidátem na předsedu je Středula. Protikandidáty nemají ani místopředsedové Radka Sokolová a Vít Samek. Podle mluvčí ČMKOS Jany Kašparové je navrhly do funkce znovu odborové svazy a dá se předpokládat, že se nynějšímu vedení nikdo další nepostaví a sjezd ho zvolí.

Na sjezd kromě Babiše dorazil i šéf Senátu Milan Štěch či místopředseda Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD). V sále seděli Babiš a Hamáček vedle sebe. „Sluší vám to spolu, pánové. Kdybyste potřebovali místo, poskytneme,“ řekl Středula v narážce na vyjednávání o nové vládě. Později uvedl, že je třeba, aby vláda s důvěrou co nejdříve vznikla.

BRAND24

Čtěte také:

Kde brát, když nejsou (lidi)?

Česku hrozí nedostatek učitelů i po zvýšení platů. Velké riziko, říká šéf odborů Dobšík

Keynesiánská cesta do pekel

 Esej: Keynesiánská cesta do pekel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).