Menu Zavřít

Největší ekonomiky světa zavádějí stále více obchodních bariér, varuje WTO

22. 11. 2018
Autor: čtk

Země ze skupiny 20 největších ekonomik světa G20 zavedly v období od poloviny května do poloviny října 40 nových opatření omezujících obchod, která se dotýkají transakcí v objemu 481 miliard dolarů (11 bilionů korun). Ve své dnešní zprávě to uvedla Světová obchodní organizace (WTO). Nové restrikce pokrývají šestkrát více obchodu než v předchozím období a jsou největší od roku 2012, kdy WTO začala obchod G20 sledovat.

Generální ředitel WTO Roberto Azevedo uvedl, že nálezy v nejnovější zprávě by měly být vážným znepokojením pro země G20 i pro celou mezinárodní komunitu. Hrozbou zůstává další eskalace a pokud situace bude pokračovat ve stejném kurzu, může to mít dopad na ekonomický růst, pracovní místa a vývoj spotřebitelských cen po celém světě.

Azevedo poznamenal, že WTO děla vše proto, aby pomohla dopady nastalé situace zmírnit, řešení ale vyžaduje politickou vůli. Představitelé G20 se mají příští týden setkat v Argentině.

Měsíční počet obchodních restrikcí ve sledovaném období činil v průměru osm. V předchozím období, od poloviny října 2017 do poloviny května 2018, byl průměr šest omezení měsíčně. Sledované období zahrnuje cla, která zavedly Spojené státy na zboží z Číny a z EU, a také odvetná opatření obou regionů.

Země G20 ale také zavedly měsíčně v průměru sedm opatření na liberalizaci obchodu, jako je snížení cel, které se dotkly obchodních transakcí v objemu 216 miliard dolarů. To je dvaapůlkrát více než v předchozí zprávě. Dvěma třetinami se na této hodnotě podílela Čína, která snížila více než 1400 cel, poznamenala agentura Reuters.

Přečtěte si analýzu Ilony Švihlíkové:

Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

 Americký prezident Donald Trump

BRAND24

Dále čtěte:

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

Skóre obchodní války: Čína doplácí na Trumpova cla, Spojené státy bohatnou

 Plnění nákladní lodi kontejnery

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).