Menu Zavřít

Konec spekulací: ministryně Nováková končí

10. 4. 2019
Autor: čtk

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) skončí ve funkci. Premiér Andrej Babiš ji informoval o chystané výměně, ministryně to respektuje. Termín jejího odchodu záleží na dohodě premiéra s prezidentem Milošem Zemanem.

O odchodu Novákové se dlouho spekulovalo, jako její nástupce byl nejčastěji uváděn místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace a předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

„Pan předseda vlády Andrej Babiš mě informoval o zamýšlené změně na pozici ministra průmyslu a obchodu. Respektuji toto rozhodnutí. Termín ukončení mého působení ve funkci je na dohodě pana předsedy vlády s panem prezidentem. Informovala jsem pana premiéra o rozpracovaných projektech, které jsou velmi aktuální a ve prospěch českých občanů a firem. Další komentář poskytnu po dnešním jednání na Pražském hradě,“ uvedla Nováková.

Babiš se setká se Zemanem dnes odpoledne na Hradě, budou jednat o personálních změnách ve vládě. V pondělí oznámil svůj konec ve funkci ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), jméno jeho nástupce zatím není známo.

Byla Marta Nováková dobrou ministryní?

Nováková v únoru čelila silné kritice poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí. Kritika zesílila po nedávném incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Ministryně později uvedla, že v záležitosti nevidí svou chybu. Její náměstek Vladimír Bärtl, který vyzval zástupce Tchaj-wanu k opuštění akce, dostal kvůli věci od ministryně vytýkací dopis.

Čtyřiašedesátiletá Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD. V předchozí jednobarevné Babišově vládě zastával pozici minstra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Čtěte komentář k personálním změnám ve vládě:

BRAND24

Faltýnek a Ťok, společné sbohem

 Weikert

Dále čtěte:

Náměstek ministerstva průmyslu Očko: Mobilní data jsou drahá

Bylo to poprvé, co jsem musel odejít. Pokyn dala Nováková, řekl zástupce Tchaj-wanu

Odchod zástupce Tchaj-wanu chtěla Čína i na setkání s Hřibem, který to odmítl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).