Menu Zavřít

Merkelová: Pobouření Němců chápu, není ale omluvou pro nacistická hesla

12. 9. 2018
Autor: čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová v reakci na dění posledních týdnů ve východní části Německa vyjádřila pochopení pro pobouření lidí z trestných činů, nic podle ní ale není omluvou pro štvaní, nacistická hesla či napadání policistů. V projevu ve Spolkovém sněmu zároveň uvedla, že nepřipustí, aby byly některé skupiny obyvatel vylučovány z německé společnosti.

„Chápu každého, kdo je pobouřen tím, když se po trestném činu zabití opět ukáže, že je pachatelem někdo, kdo byl předtím několikrát trestán, nebo někdo, kdo měl povinnost zemi opustit,“ uvedla Merkelová. Odkázala přitom na činy z posledních dní, z nichž jsou podezřelí žadatelé o azyl.

Pobouření podle kancléřky není omluvou pro demonstrace, které pohrdají člověkem. Zdůraznila to ve zjevné narážce na události z města Chemnitz (Saská Kamenice), kde se v posledních týdnech demonstrovalo v reakci na vraždu pětatřicetiletého Němce, z níž jsou podezřelí tři přistěhovalci.

„Neexistuje omluva či zdůvodnění pro štvaní, částečně použití násilí, nacistická hesla, nevraživost vůči lidem, kteří vypadají jinak, kteří vlastní židovskou restauraci, pro útoky na policisty,“ zdůraznila kancléřka.


Šéf Siemensu: Xenofobie v Chemnitzu může poškodit celou ekonomiku

Generální ředitel firmy Siemens Joe Kaeser. Ilustrační foto.


Merkelová zároveň odsoudila i paušální odsuzování celých částí země, jako je Sasko či východní Německo. „Nedopustíme, aby se potajmu vylučovaly celé skupiny z naší společnosti,“ prohlásila dále kancléřka. Židé a muslimové do německé společnosti patří stejně jako křesťané.

Spory o to, jak věci nazývat, podle Merkelové žádné řešení nepřinesou. Narážela přitom zjevně na spor se saským premiérem Michaelem Kretschmerem, s nímž se střetla v otázce, zda se dají události v Chemnitzu označit za „štvanici“ na cizince.

Kancléřka ve svém proslovu zároveň zdůraznila, že Německo je stále jednou z nejbezpečnějších a nejbohatších zemí na světě a že naprostá většina jeho obyvatel se snaží o dobré a tolerantní soužití.


Přečtěte si komentář: Nejsou to náckové. Zatím

 Páral


Napětí posledních týdnů v Německu vyvolala srpnová vražda pětatřicetiletého Němce, z níž jsou podezřelí tři migranti ze Sýrie a Iráku, i pozdější smrt dvaadvacetiletého Němce ve městě Köthen, který zemřel po potyčce se dvěma Afghánci. Oba činy vyvolaly sérii demonstrací, při kterých došlo k útokům na cizince i policii. V Chemnitzu extremisté zaútočili i na židovskou restauraci.

BRAND24

Merkelová ve Spolkové sněmu vyzvala také členy Evropské unie k solidaritě při řešení migrace. Společné evropské řešení je rozhodující pro budoucnost EU. Výzva, které EU kvůli migraci čelí, je podle ní větší, než jaké čelila při finanční krizi a krizi eurozóny. Předsedkyně německé vlády také varovala před snahou vybudovat z Evropy pevnost. „Pokud Evropa jednoduše řekne: Opevníme se a nebudeme se starat o to, co se děje v našem sousedství, tak dopadne špatně,“ řekla Merkelová a vyzvala, aby se začalo více investovat v Africe.

Dále čtěte:

Zrušte daň na pomoc bývalé NDR. Nižší daně pomohu všem, tvrdí ekonomové

Německo zadržuje přes 600 miliard na pomoc uprchlíkům

Němci zhoršují uprchlickou krizi. Vývozem zbraní a neplněním klimatických slibů

Nacismus nechceme. V Chemnitzu se koncertu proti pravicovému extremismu zúčastnilo 65 tisíc lidí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).