Menu Zavřít

Mayová oznámila rezignaci. V čele vlády zůstane, dokud konzervativci nenajdou nástupce

24. 5. 2019
Autor: čtk

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, že 7. června skončí jako vůdkyně britských konzervativců. V čele vlády zůstane, dokud její strana nenajde nového lídra, který zároveň povede kabinet. Mayová odchází hlavně proto, že se jí nepovedlo vyvést Británii z Evropské unie. Kandidaturu na post lídra Konzervativní strany už potvrdil největší favorit Boris Johnson, následně i jeho nástupce na pozici šéfa britské diplomacie Jeremy Hunt.

„Nyní je mi jasné, že v nejlepším zájmu země bude, aby v této snaze (o realizaci brexitu) pokračoval nový premiér,“ řekla Mayová, které se v Dolní sněmovně třikrát nepodařilo prosadit dohodu o brexitu připravenou britskými a unijními vyjednavači. „Dělala jsem vše pro to, abych (britské) poslance přesvědčila, aby dohodu podpořili (…) bohužel se mi to nepodařilo,“ uvedla končící ministerská předsedkyně.

Aby Británie mohla z Evropské unie odejít, bude muset nový premiér či premiérka „najít konsenzus v parlamentu, kde jsem ho já nenašla“. „Takového konsenzu lze dosáhnout pouze tehdy, pokud jsou všichni účastníci diskuse ochotni ke kompromisům,“ poznamenala Mayová.

Na závěr několikaminutového vystoupení před sídlem britských premiérů v Downing Street 10 Mayová zlomeným hlasem a se slzami v očích prohlásila, že odchází s pocitem vděčnosti za to, že měla příležitost sloužit zemi, kterou miluje.

Jaké by podle vás bylo nejlepší řešení brexitu?

Konzervativci 10. června, po státní návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa v Británii, zahájí několikatýdenní proces volby vůdce, který Mayovou vystřídá v premiérském křesle. Za největšího favorita považují bookmakeři i komentátoři exministra zahraničí Johnsona, který dnes potvrdil, že se o post bude ucházet. Zároveň prohlásil, že by Británii vyvedl z EU na konci října s brexitovou dohodou, či bez ní.

Volbu nového lídra chtějí mít konzervativci za sebou do konce července. Kandidaturu už potvrdil také současný ministr zahraničí Hunt, uvažuje o ní i předseda poslaneckého klubu Graham Brady. Mezi kurzovní favority se řadí i bývalý ministr pro brexit Dominic Raab, který stejně jako Johnson preferuje oproti stávající dohodě brexit bez dohody, dále ministr životního prostředí Michael Gove či Andrea Leadsomová, která opustila kabinet ve středu.

Tlak na rezignaci Mayové v posledních dnech zesílil kvůli její obnovené snaze prosadit podobu brexitu dojednanou s EU. Konzervativci také začátkem měsíce utrpěli těžké ztráty v místních volbách v Anglii a v Severním Irsku a drtivou porážku jim předpovídaly i průzkumy před volbami do Evropského parlamentu, které se v Británii konaly ve čtvrtek.

„Ať se stane novým lídrem konzervativců kdokoli, musí nechat lidi okamžitě v parlamentních volbách rozhodnout o budoucnosti naší země,“ řekl předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Poslední věc, kterou Británie potřebuje, jsou podle něj další týdny bojů uvnitř konzervativního tábora.


Kde by tvrdý brexit bolel nejvíc?


Británie má podle současných plánů opustit Evropskou unii 31. října, stále ale není jasné, za jakých podmínek se tak stane. Agentura Reuters napsala, že Mayová zanechává zemi hluboce rozdělenou a v patové situaci ohledně brexitu. Není vyloučené, že nástupce Mayové bude chtít razantnější rozvod s EU. Vzroste tak riziko konfliktu s Bruselem i předčasných voleb, soudí Reuters.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker označil Mayovou za odvážnou ženu, kterou hluboce respektuje. Podobně se vyjádřili francouzský prezident Emmanuel Macron či německá kancléřka Angela Merkelová. Mluvčí Evropské komise ovšem upozornila, že jednání o brexitové dohodě odmítá Brusel znovu otevírat. Unie je připravena pouze ke změnám takzvané „politické deklarace“ o kýžené podobě budoucího partnerství obou stran.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že jej oznámení Mayové o odchodu nepřekvapilo. „Já stále doufám, že budou předčasné volby a nakonec ještě jedno referendum,“ dodal. Prezident Miloš Zeman uvedl, že mu je Mayové líto.

BRAND24

Stejně se podle Reuters vyjádřil americký prezident Donald Trump, který se s Mayovou setká za necelé dva týdny při státní návštěvě Británie. Dodal, že odcházející premiérka je dobrá žena, která tvrdě pracovala.

Čtěte také:

Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Brexit sílu Londýna neovlivní. Británie zůstane druhou největší geopolitickou mocností

Na útěku před brexitem. Británie přichází o více než 200 tisíc pracovních míst

Brexit na mrtvém bodě. Jednání vlády s opozicí končí bez dohody

Blíží se konec. Mayová v pátek rezignuje, píše britský tisk

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).