Menu Zavřít

Mayová kategoricky odmítá celní unii s EU po brexitu

5. 2. 2018
Autor: čtk

Britská premiérka Theresa Mayová kategoricky odmítá jakýkoli druh celní unie s EU po brexitu. Informují o tom s odvoláním na vládní kruhy britská média po několikadenních spekulacích, že by Londýn mohl usilovat o částečné zachování celní unie.

„Není naší politikou být v celní unii,“ citoval zdroje z Downing Street například deník The Independent. Podle těchto zdrojů musí Británie rovněž sama rozhodovat o tom, jaké podepíše dohody o volném obchodu se zbytkem světa. „Máme v Británii skvělé firmy a chceme posilovat jejich exportní příležitosti. Nechtěli bychom dělat něco, co tyto příležitosti omezí,“ citoval dále britský list.

Média předtím spekulovala, že Londýn by mohl usilovat o částečné zachování celní unie, aby byl zajištěn volný pohyb zboží mezi Británií a Evropskou unií. Současně by ale měla země volnou ruku v uzavírání obchodních smluv se třetími zeměmi v oblasti služeb. Dalo by se tak údajně vyhnout i hraničním kontrolám mezi Severním Irskem a unijním Irskem, což je jedna z nejspornějších otázek, které odchod Británie z EU vyvolává. Takové řešení nyní Mayová odmítla, tvrdí britské listy.


Nestabilní dodávky a vyšší ceny. Energetický brexit bude bolet

 Výstavba elektrárny Hinkley Point C


Premiérka nyní čelí tlaku zastánců tvrdého ukončení vztahů s Bruselem ve své Konzervativní straně. Dokonce se hovořilo o vzpouře v čele s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem, pokud bude tento týden na vládě nastolen návrh o budoucím členství v celní unii.

BRAND24

Do Londýna dnes zamířil hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. S britským ministrem pro brexit Davidem Davisem má jednat mimo jiné o plánovaném přechodném období po odchodu Británie z EU.

Přečtěte si také:

Brexit ztíží nově příchozím občanům EU pobyt v Británii, varuje Mayová

Země EU by po brexitu nemusely zvyšovat peníze do rozpočtu, míní Babiš. Pomoci má růst HDP

EU doufá, že Británie změní názor na brexit. Srdce i dveře jsou otevřeny, zní z Bruselu

Brexit na konci začátku

Komentář: Czexit není pro mladý

Summit EU: jednání o brexitu pokročí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).