Menu Zavřít

Mayová hraje o přežití. Konzervativci budou hlasovat o nedůvěře premiérce

12. 12. 2018
Autor: čtk

Britské premiérce Therese Mayové, která kvůli brexitové dohodě s Evropskou unií čelí na domácí politické scéně tvrdé kritice, hrozí pád. Skupina poslanců z její Konzervativní strany totiž zahájila proces, ve kterém chce Mayové vyslovit nedůvěru jako šéfce strany, což by znamenalo i konec nynější vlády. Tajné hlasování se uskuteční dnes mezi 19:00 a 21:00 SEČ. Mayová prohlásila, že tlaku ustoupit nehodlá a že je připravena o udržení důvěry poslanců své strany bojovat.

„Jsem odhodlaná práci dokončit,“ řekla ministerská předsedkyně v prohlášení, které přednesla před svým úřadem v Downing Street. Zároveň varovala, že pokud ji nahradí jiný stranický lídr, bude to znamenat odklad britského odchodu z EU. Spojené království má blok opustit už za několik měsíců, v březnu 2019.

Připravenou brexitovou dohodu, o které zatím britský parlament nehlasoval, považuje Mayová za správnou a za splnění vůle britských občanů vyjádřené v referendu; s unijními představiteli přitom podle svých slov ještě projednává možné změny.

Nejméně 100 konzervativních poslanců již podle agentury Reuters veřejně oznámilo, že Mayovou při hlasování o důvěře podpoří. Hlasovat bude podle britského tisku patrně všech 315 zákonodárců Konzervativní strany. Mayové stačí, když její setrvání ve funkci podpoří 158 z nich. Média ale také píšou, že veřejně deklarovaná podpora ještě neznamená, že tito poslanci nakonec Mayovou skutečně podrží. Podle pozorovatelů bude pro Mayovou obtížné zůstat lídrem, pokud bude výsledek hlasování jen těsný.

Pokud by Mayová hlasování neustála, musela by rezignovat na funkci šéfky strany a očekávalo by se od ní, že odstoupí i z úřadu premiérky. Strana by si pak volila nového lídra. Tento proces by podle BBC zabral patrně několik týdnů.


Přečtěte si esej: Divadlo Za kanálem

 Brexit nejvíc postihne své příznivce


„Myslím si, že by bylo chybou nyní volit nového vůdce,“ napsala na twitteru konzervativní poslankyně Elizabeth Trussová, jedna z těch, kteří především na sociálních sítích Mayovou podpořili. Naopak vlivný konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg, který se pro nedůvěru vůči Mayové vyslovil už před několika týdny, napsal, že „země potřebuje nového vůdce a je načase, aby paní Mayová odešla“.

Opozice rozhodnutí Mayové bojovat o vedení strany kritizovala. Podle jednoho z předáků Labouristické strany Iana Laveryho slabost premiérky „naprosto paralyzovala vládu v době, která je pro zemi kritická“. „Nedopečená brexitová dohoda nemá podporu kabinetu, strany, poslanců ani země,“ napsal Lavery v prohlášení.

BRAND24

Mayová utrpěla velkou porážku v pondělí, když se vláda kvůli očekávanému fiasku rozhodla odložit úterní hlasování britského parlamentu o připravené brexitové dohodě mezi Londýnem a zbytkem EU. Graham Brady, předseda vlivného konzervativního klubu v Dolní sněmovně, který je znám pod názvem Výbor 1922, v úterý obdržel 48 dopisů od nespokojených konzervativních poslanců; tento počet je třeba k zahájení procesu vyslovení nedůvěry.

Dále čtěte:

Brexit: bolí to a bude bolet ještě mnohem víc

Britský parlament o dohodě o brexitu rozhodne 11. prosince. Mayová: Odmítnutí by znamenalo rozkol

Přípravy na brexit. Šéf Juty Hlavatý prodal své podíly v Anglii

Další důsledek brexitu: Londýn ztratil vedoucí pozici mezi finančními centry

Obchodní válka i brexit aneb Proč musí mít Česko nachystány ekonomické záložní scénáře

Špatný brexit připraví automobilový průmysl o desetitisíce míst, varuje šéf Jaguaru

Většina Britů si nepřeje brexit, chtěla by nové referendum

Podaná ruka: Británie může odvolat brexit, tvrdí generální advokát Soudního dvora EU

Napětí kolem dohody o brexitu. Vláda podle britských poslanců pohrdá parlamentem

Dohodu o brexitu má Londýn potvrdit v lednu. Českým exportérům nejvíc vadí nejistota

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).