Menu Zavřít

Krize zažehnána. Merkelová a Seehofer dosáhli kompromisu ohledně migrace

3. 7. 2018
Autor: čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra Horst Seehofer se v pondělí dohodli na kompromisním řešení migračního sporu. Seehofer po více než čtyřhodinovém jednání s kancléřkou prohlásil, že ve funkci ministra vnitra zůstává. V neděli přitom jako jedno z řešení navrhl svou rezignaci. Merkelová následně oznámila, že souhlasí se zřízením tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud budou migranti registrovaní jinde v EU vraceni.

Postoj koaličních sociálních demokratů (SPD) ale zatím není jasný. Jejich šéfka Andrea Nahlesová během pondělí upozornila na to, že není možné automaticky počítat s tím, že sociální demokraté kompromis mezi CDU a CSU v azylovém sporu podpoří.

„Dohodli jsme se,“ řekl po jednání CDU a CSU Seehofer. Dohoda podle něj přináší udržitelné řešení migrační otázky a také způsob, jak na německo-rakouské hranici zastavit migranty, kteří do Německa míří protiprávně.

Spor ohrožoval nejen budoucnost spolkové vlády, ale také tradiční unii sesterských vládních stran Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové a Seehoferovy bavorské Křesťanskosociální unie (CSU).

Jeho ústředním bodem byl Seehoferův požadavek odmítnout již na německých hranicích ty migranty, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, ve Švýcarsku nebo Norsku. Merkelová byla proti, neboť se obávala dominového efektu na evropských hranicích, nejdříve proto požadovala bilaterální dohody s jednotlivými unijními zeměmi.


Migrace jako osudové téma: Merkelová vyzývá země EU k dohodě

 Angela Merkelová


Kancléřka na noční tiskové konferenci po jednání špiček CDU a CSU oznámila, že kompromis počítá s tím, že migranti umístění v tranzitních střediscích budou vraceni do země první registrace až po dohodě s dotčenými státy. Pokud taková úmluva existovat s danou zemí nebude, chce Německo další postup s vracením migrantů řešit v rámci dohody s Rakouskem.

Odmítání vybraných migrantů na hranicích je podle stanoviska spolkové vlády přípustným opatřením, které neodporuje takzvaným dublinským dohodám, které řeší unijní azylová pravidla. Celý spor mezi Seehoferem a Merkelovou byl tedy spíše politickou otázkou.

Seehofer před schůzkou listu Süddeutsche Zeitung řekl, že se nachází v situaci, která je pro něj nepředstavitelná. Prý se nenechá z vlády propustit kancléřkou, které pomohl po loňských volbách do sedla.

BRAND24

Při stranické poradě CSU Seehofer v neděli podle zdrojů z jednání nastínil tři možné scénáře řešení krize. Buď ustoupí v otázce migrační politiky kancléřce Merkelové, nebo se jí postaví. To by vedlo k tomu, že by ho kancléřka zbavila funkce a vládní koalice by se mohla rozpadnout. Třetí možností je jeho demise, které prý dával přednost.

Dále čtěte:

Komentář: Merkelová versus bavorský střelec

Merkelová se pochlubila dohodou s Českem o migraci. Úplný nesmysl, tvrdí Babiš

Firma, která vyrábí tanky a ponorky, teď vydělává i na zavírání dětí do klecí

USA odcházejí z Rady OSN pro lidská práva, vadí jim „zaujatost“ proti Izraeli

Kontroly na německo-rakouských hranicích vyhnaly pašeráky migrantů do Česka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).