Menu Zavřít

Kritika přítomnosti vojáků USA v Německu sílí. Přesunou se Američané do Polska?

22. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Americké jednotky přišly německé daňové poplatníky na 240 milionů eur (6,2 miliardy korun) za posledních sedm let. To znamená 34 milionů eur (877 milionů korun) ročně. Nelíbí se to zejména německé levici, například politické straně Die Linke.

V současnosti je na území Německa umístěno 35 700 vojáků americké armády. K tomu u nich pracuje 17 tisíc amerických a 12 tisíc německých civilních zaměstnanců.

Kromě zmíněných 240 milionů eur za sedm let pak Německo přispělo také dalšími 480 miliony eur (12,4 miliardy korun) v letech 2012 až 2019 na stavební náklady spojené s pobytem partnerů NATO na území Německa. Většina z této sumy připadá na americké jednotky. Vyplývá to z odpovědi ministerstva financí na dotaz poslanců strany Die Linke.

Těm se nelíbí, že se němečtí daňoví poplatníci tímto způsobem podílejí na americké vojenské přítomnosti v Evropě, potažmo ve světě. Poslankyně Brigitte Freiholdová tvrdí, že musí tato praxe skončit. Strana kritizuje veškeré ozbrojení konflikty, které ve světě Spojené státy vedly nebo vedou.


Kdo je nová šéfka Bruselu? Žena, která za sebou v německé armádě nechala minové pole

Bývalá a současná německá ministryně obrany. Ursula von der Leyenová a Annegret Krampová-Karrenbauerová.


Americké jednotky jsou rozmístěny ve čtyřech německých spolkových zemích. Nejvíce vojáků je v Porýní-Falci (18 459), v Bavorsku (11 689), Bádensku-Württembersku (3036) a Hesensku (2 471). Americké velvyslanectví uvedlo, že u vojenských jednotek pracuje navíc 17 tisíc amerických a 12 tisíc německých civilních zaměstnanců. Od roku 2012 se v Německu konalo 882 cvičení, na kterých se podílela americká armáda.

Spojené státy „vyhrožují“ Německu tím, že bez dostatečné finanční podpory přesunou část vojáky do Polska, které s jejich umístěním souhlasí. Už nyní plánuje Washington přemístit tisíc vojáků na východ.

Měla by Česká republika usilovat o vybudování americké základny na svém území?

Velvyslanec USA v Německu Richard Grenell prohlásil, že američtí daňoví poplatníci platí většinu nákladů za umístění 50 tisíc Američanů na německém území a je podle něj „urážlivé“, že Německo používá svůj obchodní přebytek ve svůj prospěch. Velvyslanectví ale odmítlo specifikovat, kolik umístění vojáků v největší zemi EU stojí.

Americký prezident Donald Trump má mezi 31. srpnem a 2. zářím navštívit Polsko. Měl by konkretizovat plány na rozšíření počtu jednotek v Polsku. Zatím v rámci rotace sil NATO slouží v Polsku 4 500 amerických vojáků. Vybudování další infrastruktury pro navýšení jejich počtu má zaplatit polská vláda, řekl šéf Bílého domu v červnu po návštěvě polského prezidenta Andrzeje Dudy ve Washingtonu. Nová základna se má podle polského prezidenta jmenovat Fort Turmp.

Dále čtěte:

Dobrá zpráva pro nepřátele: němečtí vojáci budou mít výstroj do boje až v roce 2031

Bundeswehr se rozpadá. Velká část německé techniky není bojeschopná

Byznys s apokalypsou: nové jaderné závody prospívají soukromým firmám

BRAND24

Východní Evropa a ruské rakety: riziko konfliktu se zvyšuje, obávají se odborníci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).