Menu Zavřít

Imran Chán vyhrál pákistánské volby, musí sestavit koalici

27. 7. 2018
Autor: čtk

Vůdce pákistánské strany Hnutí za spravedlnost (PTI) Imran Chán vyhrál středeční parlamentní volby, ale k sestavení vlády bude muset hledat koaličního partnera.

Kriketová hvězda se prohlásila vítězem ještě před sečtením všech hlasů, dosavadní vládní strana Pákistánská muslimská liga (PML-N) ale již ve středu odmítla uznat výsledky s tím, že hlasování bylo zmanipulované.

Ve volbách získala podle volební komise PTI 109 míst, muslimská liga 63 míst a třetí Pákistánská lidová strana (PPP) 39. O dvaceti poslaneckých mandátech podle agentury AP dosud nebylo rozhodnuto.


Čtěte také: Když se kradou volby

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Sčítání postupovalo podstatně pomaleji, než se očekávalo. Chán v projevu po volbách prohlásil, že bude usilovat o „vzájemně výhodné“ vztahy se Spojenými státy, mír v Afghánistánu a o rozhovory s Indií o otázce sporného Kašmíru. Slíbil také, že nechá prověřit všechny stížnosti na volební machinace.

Už před volbami mnozí poukazovali na to, že ve prospěch Chána a jeho PTI tahá v pozadí za nitky mocná pákistánská armáda, která zemi přímo či nepřímo vedla po většinu sedmi desetiletí její existence.

BRAND24

Přečtěte si také:

Odvrácená tvář blahobytu. Bohaté země dělají ze třetího světa smetiště

Hedvábná kocovina. Čínské tažení na Západ vyvolává obavy

Hedvábné stesky. Základna a nový přístav v Džibutsku je důkazem promyšlené čínské strategie

 Přístav v Džibuti. ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).