Menu Zavřít

Hamáček nabízí pomoc klientům H-Systemu. Vnitro jim poskytne 17 bytů

24. 7. 2018
Autor: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Ministerstvo vnitra má k dispozici 17 bytů, které může poskytnout klientům společnosti H-System. Nabídku učiní v příštích dnech. Informoval o tom vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Z kauzy je mu lidsky zle, ale soudy je podle něj potřeba respektovat. Nejvyšší soud dnes rozhodl, že družstvo Svatopluk musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Týká se to asi 60 rodin, které si samy domy dostavěly.

„Máme prvních 17 bytů, které můžeme nabídnout nejvíce zasaženým, zejména seniorům, alespoň jako dočasné řešení,“ uvedl Hamáček. Pomoc podle něj musí vnitro koordinovat s ministerstvem práce a sociálních věcí a také Úřadem práce, které mohou také pomoci například poskytnutím mimořádné finanční pomoci v nouzi.

Nejvyšší soud vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Podle NS jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu a v podstatě investovalo do cizího majetku. Šlo podle NS do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu.

Lidé se odstěhovat odmítají. Na jiné bydlení prý nemají peníze, navíc jeden měsíc je na sehnání náhradního ubytování málo. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se budou snažit bojovat všemi prostředky.

Prezident Miloš Zeman míní, že rozsudek vyvolává vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému. Chce se proto setkat s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem. Také premiér Andrej Babiš (ANO) a hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) dnes v souvislosti s případem hovořili o nespravedlnosti.

BRAND24

Čtěte také:

Spor s Diag Human o 13,5 miliardy: Česko neuspělo s kasační stížnosti

H-systém: drahá víra v nový český kapitalizmus

Bakalův recept na zbohatnutí: levně koupit, vysát, zmizet

Zdeněk Bakala


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).