Menu Zavřít

Europarlament jde proti Orbánovi. Doporučil zahájení řízení s Maďarskem

12. 9. 2018
Autor: čtk

Evropský parlament dnes poprvé za svou existenci schválil doporučení, aby Evropská unie zahájila řízení proti některé členské zemi kvůli vážnému ohrožení hodnot EU. Návrh týkající se Maďarska podpořilo 448 poslanců, 197 bylo proti a 48 se zdrželo. Řízení ukotvené v článku sedm Lisabonské smlouvy by teoreticky mohlo vést až k odebrání hlasovacích práv Maďarsku. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó vnímá doporučení jako „malichernou pomstu“ od politiků podporujících imigraci.

Aby EP - vůbec poprvé - přijal doporučení podniknout kroky proti Budapešti, potřeboval hlasy alespoň dvou třetin hlasujících poslanců, které dohromady musí představovat absolutní většinu, tedy nejméně 376 hlasů.

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý v Evropském parlamentu odmítl všechny výtky o porušování demokracie, právního státu a základních práv. Europoslanci podle něj chtějí potrestat Maďary za to, že nevolili opoziční socialisty a že nejsou svolní svou vlast přeměnit v „zemi přistěhovalců“. V rozpravě ale Orbán čelil i výtkám z údajného zneužívání peněz z unijních fondů ve prospěch svých přátel a z korupce.

Šéf maďarské diplomacie řekl, že Budapešť bude hledat právní cestu, jak se proti rozhodnutí EP postavit. Podle Szijjártóa nebyli do hlasování započítány hlasy europoslanců, kteří se zdrželi, a to výsledek hlasování ovlivnilo.

„Dnešní rozhodnutí Evropského parlamentu nebylo nic jiného než malicherná pomsta vůči Maďarsku od politiků podporujících imigraci,“ řekl novinářům Szijjártó po zasedání vlády v Budapešti. „Rozhodnutí bylo uděláno podvodným způsobem a v rozporu s příslušnými pravidly evropských smluv,“ dodal. Podle něj v souladu s unijními pravidly by abstence měly být počítány jako hlasy „proti“.

Teoreticky by sankční řízení proti Budapešti mohlo skončit až odebráním hlasovacích práv, ale pozorovatelé předpokládají, že tak daleko věci nezajdou, protože se vyžaduje jednomyslnost členských států - a Budapešť se může spolehnout na Polsko, která samo čelí kritice za porušování pravidel právního státu.


Maďarský premiér věří, že země východu budou udávat trend:

Orbán: Starý pořádek se zhroutil, nový řád budou určovat východní státy

Stávající premiér Viktor Orbán


Nicméně o hloubce nevole nad Orbánovým počínáním svědčí, že ke kritikům se přidal i další tvrdý odpůrce migrace, rakouský kancléř Sebastian Kurz. „Nelze dělat kompromisy s právním státem a demokracii,“ řekl Kurz rakouské televizi ohledně postoje pěti zástupců Kurzovy strany v EP.

Evropští lidovci, nejsilnější poslanecký klub v EP, jejichž členem je i Orbánova strana Fidesz, dali svým členům volnou ruku při hlasování, nicméně šéf Manfred Weber ohlásil, že bude hlasovat, aby EU prověřila stav demokracie v Maďarsku.

Český poslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) se nakonec rozhodl hlasovat proti, i když původně předpokládal, že se zdrží. Ale neprošel žádný z návrhů zmírňující zprávu o situaci v Maďarsku, která je podle Svobody ve skutečnosti méně černobílá - a proto by se nemělo sahat po „atomové bombě“, jakou by v EU představovalo spuštění procedury podle článku sedm lisabonské smlouvy.

Proti hlasovali i Svobodovi kolegové u lidovců Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský, dále zástupci ODS Evžen Tošenovský a Jan Zahradil, Jiří Payne (Strana svobodných občanů), Jan Keller (za ČSSD), komunisté Jaromír Kohlíček, Kateřina Konečná a Jiří Maštálka.

Pro doporučení hlasovali naopak členové klubu evropských liberálů, zvolení za ANO: Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Petr Ježek a Pavel Telička, jakož i Stanislav Polčák (Starostové a nezávislí), poslanci za TOP 09 Luděk Niedermayer, Jiří Pospíšil a Jaromír Štětina a z řad socialistů Miroslav Poche.

BRAND24

O situaci v Maďarsku dále čtěte:

Vítejte v Orbánországu. Maďarský premiér směřuje k absolutní moci

Maďarské nevládní organizace kritizují situaci v zemi. Vyzývají europarlament k akci

Státní ideologie v praxi: Orbánova vláda přestane financovat genderová studia

Komentář: Zaslouží si Maďaři jeden druhého?

Přisadil si i Obrán. Vidím v tom Sorosův rukopis, řekl k situaci na Slovensku

Bruselská inkvizice neuspěje. Orbánovo Maďarsko stojí za Polskem

Vesnická megalomanie i mistrovství světa. Orbán loví body sportem

 Maďarský premiér Viktor Orbán při slavnostním otevření Pancho Areny ve vesnici Felcsút


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).