Menu Zavřít

Do Litvy dorazila baterie amerických střel Patriot

11. 7. 2017
Autor: čtk

Spojené státy přemístily do Litvy baterii střel země-vzduch Patriot, která se má od dnešního dne účastnit cvičení Severoatlantické aliance. Oznámilo to dnes litevské ministerstvo obrany.

Je to poprvé, co se tyto střely dlouhého dosahu ocitly v pobaltské zemi. Tato skutečnost „odráží pevný závazek Spojených států ohledně bezpečnosti Litvy, jakož i dobrou připravenost přemístit do regionu strategické prostředky“, uvedlo ministerstvo v komuniké.

Patrioty, jejichž úkolem je sestřelovat taktické rakety, střely s plochou dráhou letu a letadla, zůstanou v Pobaltí jen po dobu cvičení Tobruq Legacy 2017, upřesnila resortní mluvčí.


Trumpa přivítali Poláci v bombastickém stylu. Záruky vojenské přítomnosti USA se nedočkali

 Na náměstí Krasińských, místa přednesení Trumpova projevu, se nevešli ani všichni zájemci. Dav vítal vládní politiky potleskem, opozici pískotem a bučením.


Přemístění vyspělých střel na základnu v Šiauliai následovalo jen několik dnů poté, co americký prezident Donald Trump při setkání s vůdci 12 zemí střední a východní Evropy potvrdil, že Spojené státy dostojí článku pět severoatlantické smlouvy, podle kterého je útok na jednu z členských zemí považován za útok proti všem členům aliance. Předchozí Trumpova prohlášení v této věci byla méně přesvědčivá, což budilo obavy v Pobaltí, sousedícím s Ruskem.

Cvičení protivzdušné obrany Tobruq Legacy, které se poprvé koná v Litvě, začíná dnes a skončí 22. července. Účastní se jej také američtí, britští, lotyšští a polští vojáci, dohromady i s Litevci asi 500 mužů. Další dvě části cvičení se odehrávají v Česku a v Rumunsku.

V Česku začalo cvičení Tobruq Legacy za účasti více než 500 vojáků ze šesti zemí již v pondělí. Jednotky budou procvičovat spolupráci při pozemní protivzdušné obraně, uvedlo ministerstvo obrany. Na závěr akce, která potrvá do 23. července, jsou plánovány ostré střelby.

BRAND24

Do cvičení na území tří států se celkem zapojí 1700 vojáků deseti armád Severoatlantické aliance.

Přečtěte si více o severoatlantické alianci:

Trump se přihlásil k spojeneckým závazkům. Reakce českých politiků jsou rozporuplné

Aliance chce mít více těžké techniky i lépe tankovat ve vzduchu

NATO má devětadvacátého člena. Do aliance vstoupila Černá Hora

Poláci nakoupí rakety Patriot. Vláda USA souhlasí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).