Menu Zavřít

Desetitisíce Katalánců protestovaly proti uvěznění lídrů separatistů

18. 10. 2017
Autor: ČTK

Desetitisíce Katalánců vyrazily dnes večer do ulic Barcelony a dalších měst španělského autonomního regionu, aby protestovaly proti zatčení dvou separatistických lídrů. Dvojici, která se ocitla ve vazbě kvůli obvinění z organizování protestů předcházejících referendu o katalánské nezávislosti, označil katalánský premiér Carles Puigdemont za politické vězně, což Madrid odmítl. Na poklidnou demonstraci dorazili i zástupci katalánské samosprávy a barcelonské radnice, uvedl list La Vanguardia.

Největší z pochodů začal po 20:00 SELČ v centru Barcelony, kde se zástup lidí se svíčkami v rukou vydal k sídlům organizací, jejichž vůdci byli na žádost španělské prokuratury v pondělí soudem posláni do vazby. Podle policie se akce zúčastnilo na 200 tisíc lidí. Organizátoři zamýšleli uspořádat zcela tichý průvod, z davu se však podle médií ozývaly pokřiky „Nejsme všichni, chybí tu vězni“ či „Všichni jsme Jordi“.

Dva muži tohoto křestního jména, Jordi Sánchez z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordi Cuixart z organizace Òmnium Cultural, jsou ve vazbě kvůli organizování protestů z 20. září. Ty svolali šéfové těchto organizací poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků.

„Sánchez a Cuixart jsou čestní lidé, kterým záleží na této zemi, a kvůli tomu jsou vězni a rukojmími Španělského království,“ řekl během večerní demonstrace místopředseda ANC Agustí Alcoberro, který obvinil španělský soud z poplatnosti politické moci.


Sny katalánských separatistů investoři snadno promění v trosky. Čtěte více

Chlapci ve španělských vlajkách po oslavě Národního dne 12. října 2017 v barcelonském metru


Demonstranti se poklidně rozešli po 22:00 SELČ. Přibližně 5000 lidí se k protestům sešlo i ve městech Girona či Tarragona, i tam se akce obešly bez problémů.

Madrid považuje referendum z 1. října za nelegální a snažil se mu proto zabránit soudně i silou. Označení Sáncheze a Cuixarta za politické vězně dnes odmítl zástupce španělské vlády v Katalánsku Enric Millo. „Soudkyně se rozhodla poslat do vězení dvě osoby za vzpouru, ne za jejich ideály,“ prohlásil Millo ve španělském rozhlase.

BRAND24

Katalánští stoupenci nezávislosti na Španělsku se nehodlají s uvalením vazby smířit a hodlají protestovat dále - organizátoři dnešních protestů již ohlásili velkou demonstraci na sobotu.

O situaci v Katalánsku dále čtěte:

Nezávislost vyhlásím, ale až po jednání s Madridem, řekl Puigdemont

Katalánci oznámili oficiální výsledky referenda: 90 procent pro nezávislost

Komentář: Vzkaz z Barcelony

Nezávislost není pro každého. Katalánsko může postihnout odchod firem

Katalánci přišli o nejsilnější hlas. Vzali jim fotbal

Španělsko zadrželo katalánské lídry. Puigdemont je prohlásil za politické vězně

Z Katalánska chce přesídlit už bezmála 700 firem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).