Menu Zavřít

Další rána pro demokracii v Polsku. Vláda svazuje nevládní organizace

15. 9. 2017
Autor: čtk

Polští poslanci dnes většinou hlasů z vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a navzdory námitkám a výhradám menšinové opozice schválili zákon o Národním institutu svobody - Centru rozvoje občanské společnosti, což je nový orgán, který podle oficiálních proklamací má sloužit k rozdělování fondů na podporu nevládních organizací. Opoziční poslanci ironicky navrhovali změnit název na Národní institut omezování svobody - Centrum řízení nevládních organizací.

„Chcete řídit třetí sektor jako (ruský prezident Vladimir) Putin a (maďarský premiér Viktor) Orbán. Nevládní organizace považujete za zbytečnou přítěž,“ vyčetla vládní většině opoziční poslankyně Monika Wielichowská z liberální Občanské platformy. „Nastolit vládní dohled nad nevládními organizacemi není nic jiného než pokus je zlikvidovat,“ argumentoval Krystian Jarubas z Polské lidové strany.

Vytvoření nové instituce přislíbila ještě loni premiérka Beata Szydlová, podle které je třeba dát situaci s nevládními organizacemi do pořádku. Ministři, kteří mají projekt na starosti, ujišťují, že jde o opravdovou podporu občanské společnosti, zejména menších a slabších organizací, které dosud měly problémy s obstaráním potřebných prostředků.


Polsko: vláda vztyčeného prostředníku

 Jaroslav Kaczinski


Oponenti podezírají, že jde o to, aby peníze začaly dostávat ty „správné“, tedy vládě nakloněné spolky, a to tím spíše, že nová, silně centralizovaná struktura má být napojena na vládu.

Změny kritizuje i značná část stávajících nevládních organizace, které však marně vyzývaly k odmítnutí nového zákona. Ten si naopak pochvaluje nedávno vytvořená Konfederace mimovládních iniciativ, sdružující konzervativní a pravicové spolky. Výhrady má i polský ombudsman Adam Bodnar a další ochránci lidských práv.

Zákon ke vstupu v platnost potřebuje ještě schválení senátory, mezi nimiž má PiS také většinu, a podpis prezidenta Andrzeje Dudy.

BRAND24

Poslední dobou přituhuje jak v Polsku, tak i v Maďarsku. Přečtěte si o tom více:

Polští prokurátoři si stěžují na politický tlak a šikanu

Polská policie prý špehuje demonstranty a opozici

Maďarsko může skončit před unijním soudem. Kvůli zákonu o neziskových organizacích

Z nadějného studenta nepřítelem: mezi Orbánem a Sorosem to vře

Viktor Orbán


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).