Menu Zavřít

ČNB zvýšila úrokové sazby, základní stoupla na dvě procenta

2. 5. 2019
Autor: čtk

Bankovní rada České národní banky dnes jednomyslně zvýšila úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Základní úroková sazba tak stoupla na dvě procenta a je na nejvyšší hodnotě za posledních deset let. Banky zatím v reakci na dnešní krok ČNB vesměs nebudou zvyšovat úroky svých hypoték. U vkladů počkají na vývoj situace na trhu. Na rozhodnutí ČNB jako první zareagovala Banka Creditas, která zvýší sazby u spořících účtů o 0,2 procenta.

Důvodem pro zvýšení sazeb je podle analytiků hlavně vývoj české ekonomiky. V prvním čtvrtletí rostla inflace nad odhady ČNB a kurz koruny je slabší, než předpokládala ČNB v únorové prognóze. „Nárůst sazeb je reakcí na domácí inflační tlaky,“ řekl dnes guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Podle většiny oslovených analytiků je dnešní zvýšení sazeb letos poslední. „Dnešním zvýšením sazeb se aktuální cyklus zpřísňování měnové politiky v Česku s největší pravděpodobností završil,“ uvedl například analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička.

Podobně se dnes vyjádřil i Rusnok. Ten uvedl, že dnešní rozhodnutí opírá o novou makroekonomickou prognózu ČNB a že zvýšení úrokových sazeb, které nová prognóza předvídá, nastalo dnes. „A pokud jde o další vývoj, ten je otevřený. Prognóza nevidí potřebu dalšího zvyšování sazeb v zhruba následujícím roce,“ uvedl Rusnok.


Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto


ČNB dnes zároveň v nové makroekonomické prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta a pro příští rok na 2,8 procenta. V předchozí únorové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 2,9 procenta a příští rok o tři procenta.

Zároveň banka v nové prognóze očekává slabší kurz koruny. Průměrný kurz koruny letos bude podle nové prognózy 25,30 Kč/EUR a příští rok koruna posílí na průměrných 24,70 Kč/EUR. Po dnešním rozhodnutí bankovní rady a následné tiskové konferenci koruna oslabila o zhruba k 25,70 Kč/EUR, upozornil hlavní ekonom Cyrrus Michal Brožka.

Podle realitních společností dnešní zvýšení úrokových sazeb nebude mít žádný dopad na realitní trh. Významnější podle nich byla loňská opatření centrální banky, která zpřísnila podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů.

BRAND24

Dále čtěte:

Jak platí ČNB: Rusnok si loni vydělal 5,5 milionu, nováček Michl 235 tisíc za měsíc

Rusnok: Dali jsme bankéřům dáreček

Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš

 Nová vlna českého byznysu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).