Menu Zavřít

Babiš zahájil kázeňské řízení se šéfem GIBS Murínem

19. 3. 2018
Autor: čtk

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes zahájil kázeňské řízení s ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalem Murínem kvůli přestupku. Kázeňské řízení je neveřejné. Murín se v něm chce bránit všemi zákonnými možnostmi, které má.

Babiš minulý týden oznámil, že hodlá Murína dočasně zprostit výkonu služby. Ze zákona o služebním poměru vyplývá, že člen bezpečnostního sboru může být zproštěn výkonu služby, pokud je podezřelý ze spáchání trestného činu, kázeňského přestupku nebo jednání, které má znaky přestupku.

Murín dnes obdržel dokument, podle kterého s ním bylo zahájeno kázeňské řízení o přestupku. „Vzhledem k povaze zahájeného kázeňského řízení o přestupku se nemůže vyjadřovat k obsahu a skutečnostem v dokumentu ani k důvodům jeho zahájení, případně k dalším informacím,“ uvedl mluvčí inspekce Ivo Mitáček. Zdůraznil, že Murín ve funkci dál zůstává.

Kázeňské řízení je podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů procesem, při kterém musejí být obstarány důkazy, výpovědi či vyjádření, které vyhodnotí služební funkcionář. Pak padne rozhodnutí.


Čtěte komentář Pavla Párala: Dvě prohry AB

 Andrej Babiš


Rozhodnutí o zproštění výkonu služby může skončit i u soudu. Nejvyšší správní soud v minulosti vydal rozhodnutí, na jehož základě se mohou příslušníci bezpečnostního sboru domáhat, aby soud přezkoumal, zda byly splněny zákonem stanovené podmínky pro jejich postavení mimo službu.

BRAND24

Generální inspekce bezpečnostních sborů
GIBS vznikla 1. ledna 2012. Prověřuje a stíhá příslušníky policie, celní správy a vězeňské služby. Murín tento bezpečnostní sbor vede od prosince 2015, kdy ve funkci vystřídal prvního ředitele Ivana Bílka.

Spor mezi Babišem a Murínem trvá třetí týden. Vypukl, když inspekce oznámila, že Babiš chtěl, aby její šéf odstoupil do konce února, což by se obešlo „bez skandálu“. Babiš poté začal Murína kritizovat veřejně. Uvedl, že k němu nemá důvěru, nebo zpochybnil hospodaření inspekce. Minulý týden spor vyvrcholil na jednání sněmovního bezpečnostního výboru, kde Babiš citoval z dokumentů státních zástupců, které byly vůči Murínovi kritické. Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poté řekl, že Babišova vláda se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Opozice Babišův postup kritizuje i kvůli tomu, že premiér v demisi čelí trestnímu stíhání.

Dále čtěte:

Sobotka: Babiš chce ovládnout bezpečnostní sbory

Komentář: Ejdž ár Andrej

Makáme i v demisi. Letos se budou měnit daňové zákony, odpadový i horní zákon


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).