Menu Zavřít

Babiš: Visegrádští premiéři nepojedou na minisummit o migraci

21. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Žádný z premiérů visegrádské čtyřky (V4) nepojede do Bruselu na nedělní minisummit EU o migraci, uvedl český premiér Andrej Babiš po dnešním setkání se svými protějšky z Maďarska, Polska a Slovenska v Budapešti. Babiš tuto dohodu odůvodnil tím, že na schůzce budou „země přátelské migraci“ a s předpokládanými závěry schůzky by premiéři V4 nesouhlasili. O tom, že visegrádští premiéři nepojedou na minisummit, se zmínil také maďarský premiér Viktor Orbán.

„My jsme se domluvili, že není důvod se účastnit,“ řekl Babiš. Panuje podle něj názor, že nedělní schůzka je „důsledek nějaké situace v Německu“. „My máme příští týden Evropskou radu (vrcholnou schůzku EU), kde vlastně o tom budeme jednat. Takže není důvod jít na (nedělní) summit, který pravděpodobně chce přijmout závěry, se kterými my nesouhlasíme,“ dodal premiér.

Jako příklad závěrů, se kterými by státy V4 nesouhlasily, český premiér uvedl posilování pohraniční agentury EU Frontex. To by podle něj nemělo spočívat jen v navyšování počtu pracovníků, ale i ve změně kompetencí. „Přece není možné dávat Frontexu stovky milionů eur jen proto, že dělá statistiku ilegálních migrantů, místo toho, aby bojovali proti pašerákům,“ řekl Babiš.

Potřeba je podle něj nyní na severu Afriky zřídit střediska pro migranty, které by EU financovala a v nichž by jim zajišťovala bezpečnost. „Je potřeba zřídit skutečně nějaké tábory mimo Evropu, na území Tunisu nebo Libye… Tam by měla Evropa investovat peníze,“ řekl předseda vlády.

Nedělní schůzky k migraci se mají zúčastnit mj. zástupci Německa, Nizozemska, Rakouska, Španělska, Francie, Řecka, Bulharska a Malty.

BRAND24

Proud migrantů slábne, zisky rostou. Z ubytování uprchlíků je zlatý byznys

Jedna z ubytoven firmy European Homecare, ilustrační foto.

Přečtěte si také:

Migranti zachycení na moři se vrátí do Afriky, má říct summit EU

Merkelová odmítá jednostranné kroky v migraci, chce dál jednat se zbytkem EU

Kvóty nepřispěly ke smíru v Evropě, míní Merkelová. Budoucnost vidí ve flexibilní solidaritě

Kontroly na německo-rakouských hranicích vyhnaly pašeráky migrantů do Česka

Na Sorose útočí politici i v Rakousku. Kancléř Kurz se miliardáře zastal

Ordnung platí i pro migranty. V Německu je rekordně nízká kriminalita

Integrace i pomoc v zemích původu. Němce loni stála migrace 21 miliard eur


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).