Menu Zavřít

Transylvánské plynovody: Šmejc rozšířil své majetky v Rumunsku

23. 10. 2019
Autor: čtk

Desátý nejbohatší Čech převzal prostřednictvím svého investičního vehiklu Emma Capital menšího distributora zemního plynu Amarad Distribuție z rumunské oblasti Sedmihradsko. Tuzemský byznysmen už v zemi vlastní distributora a dodavatele plynu Premier Energy.

Prodávající stranou byla podle listu Romania Insider společnost Amarand, kdysi velká stavební firma ze západní části země, kterou ovládalo několik místních podnikatelů společně s nizozemskou společností Arcona Capital.

Firma Amarand nicméně v roce 2015 zkrachovala a rozprodává svůj majetek. Šmejcova skupina Emma Capital za malého distributora Amarad Distribuție zaplatila prostřednictvím své dceřiné firmy Ligatne 4,4 milionu lei (23,6 milionu korun). Amarad operuje ve městě Simleu Silvaniei a okolí v historickém území Sedmihradska (někdy nazývaném též Transylvánie). Zajišťuje dodávky plynu pro zhruba 3400 zákazníků ve dvou lokalitách a provozuje 45 kilometrů distribuční sítě. V loňském roce vykázala čistý zisk 2,3 milionu korun a utržila 39 milionů korun.

Šmejcovu rumunskou skupinu Premier Energy tvoří tři firmy (Premier Energy, Timgaz a Forte). V současnosti skupina provozuje 65 koncesí po celém Rumunsku (z celkového počtu 930). Koncese jsou soustředěny v okolí Bukurešti a v jižní a západní části země.

Skupina zajišťuje distribuci zemního plynu domácnostem i firemním zákazníkům a prodává zemní plyn rovněž výrobcům mimo svou koncesní síť. Disponuje rovněž distribuční soustavou v délce 2136 km.

Dále čtěte:

Home Credit může na hongkongskou burzu. Dostal souhlas od regulátora

BRAND24

Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš

Deset nejbohatších Čechů a Slováků: v čele Kellner, Babiše předskočili Vítek a Komárek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).