Menu Zavřít

Obchod čínských miliardářů: Alibaba kupuje podíl ve filmové divizi Wanda

6. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Čínští miliardáři Jack Ma a Wang Ťien-lin uzavřeli za pomoci státem podporované společnosti obchod v hodnotě 7,8 miliardy jüanů (25 miliard korun). Tolik dostane konglomerát Dalian Wanda Group za prodej akcií své filmové divize. Druhým největším akcionářem se stane internetový prodejce Alibaba, který ovládá nejbohatší Čínan Ma.

Nejbohatším Číňanem byl dříve Ťien-lin, jeho impérium Wanda ale v poslední době provázejí potíže. Čínská vláda se za účelem omezení investic tamních firem a velkému odlivu kapitálu ze země rozhodla zavést restrikce, která dopadly obzvláště tvrdě právě na Wandu. Čínští regulátoři dokonce nařídili bankám, aby konglomerátu už nepůjčovaly žádné peníze.

Wanda se v současnosti snaží splácet dluh a její filmová divize, která v posledních letech spolupracuje i s velkými hollywoodskými studii, se poprvé od vstupu na burzu v Šen-čenu v roce 2015 rozhodla prodat větší množství akcií externím investorům.

Druhým největším akcionářem ve Wanda Film Holding se stane největší čínský internetový prodejce Alibaba, který za 7,66 procenta akcií zaplatí 4,68 miliardy jüanů. Společnost Beijing Cultural Investment Holdings, kterou ovládá vláda v Pekingu, získá 5,11 procenta akcií za 3,12 miliardy jüanů.


Jack Ma se po škole ucházel o 30 pozic. Nikde ho nechtěli

 Nejbohatší Číňan Jack Ma


Investice spadá do dlouhodobého plánu Jacka Ma, který se po výrazném prosazení na trhu s internetovým prodejem hodlá zaměřit na filmový průmysl. V té souvislosti už navázal spolupráci například se slavným režisérem Stevenem Spielbergem.

Minulý týden se na obchodu s Wandou dohodl další čínský technologický gigant. Konsorcium vedené Tencentem koupilo čtrnáctiprocentní podíl v divizi Wanda Commercial Properties, která se zabývá obchodováním s pozemky.

BRAND24

Podle žebříčku agentury Bloomberg je Jack Ma šestnáctým nejbohatším člověkem na světě s hodnotou majetku ve výši 47,8 miliardy dolarů. Wang Ťien-lin okupuje 27. příčku s hodnotou majetku 29,2 miliardy dolarů.

Dále čtěte:

Princip jedné Číny a politika jedné Číny nejsou zdaleka totéž

Za třicet let budou lidé pracovat čtyři hodiny denně, tvrdí Jack Ma

Alibaba má problém s padělky. Slabé čínské zákony jí škodí v USA

Alibaba postaví sklad u Prahy, zaměstná až 500 lidí. Cílí na německý trh


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).